7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Ministrica Jaklitsch na obisku: O izzivih za Slovence, živeče v v Nemčiji

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Jaklitsch se je 19. in 20. septembra mudila na dvodnevnem uradnem obisku na Bavarskem in Baden-Württembergu v Nemčiji. Srečala se je s predstavniki več slovenskih društev v Stuttgartu in Sindelfingnu.

 

Prvi dan obiska se je v Münchnu dopoldne sešla s predstavniki Slovenskega kulturnega društva Lipa iz Münchna in Slovenskega društva GERIS iz Nürnberga, nato pa se je popoldne odpravila v Augsburg, kjer se je srečala s predstavniki Slovenskega kulturnega in športnega društva Drava, Slovenskega kulturnega in prosvetnega društva Lastovka iz Ingolstadta, predstavniki Slovenskega kulturno-športnega društva Slovenija iz Ulma, z župnikom Romanom Kutinom in učiteljem slovenskega jezika Velimirjem Brunskim. Ob tej priložnosti je članom Folklorne skupine Drava iz Augsburga čestitala ob 40-letnici njihovega delovanja ter jim podelila posebno priznanje in zahvalo urada. Ministrico je oba dneva na vseh srečanjih spremljala tudi generalna konzulka v Münchnu Dragica Urtelj.

Izzivi za Slovence

Predstavniki društev so ministrici predstavili svoja društva, njihove glavne aktivnosti in izzive, s katerimi se soočajo, še posebej zaradi pandemije, ki je močno zarezala v njihovo delovanje. Prej pogosta druženja zaradi ukrepov že od marca niso mogoča ali so zelo omejena. Predsednica Slovenskega kulturnega društva Lipa iz Münchna Daniela Zver je v pogovoru z ministrico dejala, da v okviru njihovega društva deluje zelo aktivna in starostno raznolika folklorna skupina, ki pa zaradi upoštevanja vseh ukrepov za preprečevanje širjenja virusa ta čas nima niti vaj niti nastopov. Prav ta dan bi morali sodelovati v sprevodu ob odprtju Oktoberfesta, a je ta letos odpadel. Društvo v sprevodu sicer sodeluje vsako drugo leto, vedno znova pa tam navdušijo z gorenjsko narodno nošo in s svetovno znano skladbo Golica ter tako odlično predstavijo Slovenijo. Zelo aktivno je tudi Slovensko društvo GERIS iz Nürnberga, ki je bilo ustanovljeno leta 2016. Organizirajo različne kulturne in športne dogodke. Njihov prevzem botrstva nad vinsko trto sredi Nürnberga je bil zelo odmeven, z Mariborom pa se dogovarjajo, da bi dobili tudi potomko najstarejše trte. Čaka jih še ena zelo pomembna priložnost: mesto Nürnberg je resen kandidat za naziv evropske prestolnice kulture 2025, društvo pa si želi v okviru programa sodelovati z likovno razstavo, ki bi jo pripravili v sodelovanju z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov.

Slovenci v Augsburgu

Predstavniki društev, ki delujejo v Augsburgu in okoliških mestih, so v pogovorih z ministrico Jaklitschevo govorili o podobnih težavah kot Slovenci v Münchnu. Tudi tu so vse društvene dejavnosti zaradi pandemije zastale, zaradi česar je zelo okrnjeno njihovo redno srečevanje. Eden od izzivov, s katerimi se srečujejo društva, je tudi vprašanje, kako pritegniti mlade, v Sloveniji pa se člani društva srečujejo z nekaterimi težavami, kot je vprašanje dvojnega stalnega prebivališča in dvojne obdavčitve pokojnin. Velimir Brunski, učitelj dopolnilnega pouka slovenskega jezika, je v svoji predstavitvi pripovedoval o povečanem zanimanju za učenje slovenščine, predvsem pri odraslih. Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch se je vsem zahvalila za njihovo požrtvovalno delo, ki ga opravljajo za ohranjanje slovenstva in slovenske identitete, za njihov trud in čas, ki ga namenjajo za društva, ter jih spodbudila, naj zaradi dogajanja v zadnjih mesecih ne izgubijo volje, temveč poiščejo tudi nove načine povezovanja in druženja.

Katoliška misija

Ministrica Jaklitscheva je naslednji dan obiskala še Slovence v Sindelfingnu in Stuttgartu. Srečala se je s predstavniki njihovega društva Slovenski muzikantje in Slovenskega kulturnega društva Triglav, s predstavniki Slovenskega kulturno-umetniškega društva Triglav iz Stuttgarta, Slovenskega kulturno-umetniškega društva Triglav Reutlingen iz Stuttgarta. Pri tem je svoje delo predstavila tudi učiteljica slovenskega dopolnilnega pouka ddr. Mira Delavec Touhami. V nedeljo popoldne je ministrica obiskala Slovensko katoliško misijo v Stuttgartu, kjer jo je pozdravil tamkajšnji župnik Aleš Kalamar, nato pa se je srečala še s predsednikom Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov, diakonov in pastoralnih sodelavcev msgr. Janezom Pucljem, s predstavniki Kulturnega društva Slovenija iz Stuttgarta in Slovenskega kulturno prosvetnega društva Mura iz Bönnigheima. Ob koncu obiska se je ministrica Jaklitscheva udeležila tudi maše, s katero so počastili 60-letnico Slovenske katoliške misije.

Domače vzdušje

Vsi pogovori z ministrico so potekali v zelo sproščenem, domačem vzdušju, so zapisali v sporočilu za javnost na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.. V tem delu Nemčije kar nekaj slovenskih društev letos zaznamuje okrogle obletnice, a so morali zaradi epidemije novega koronavirusa praznovanja prestaviti na prihodnje leto, kar so člani sprejeli z razumevanjem in s tihim obžalovanjem. Prav taki dogodki so namreč najboljša priložnost za skupno druženje pa tudi spodbuda za nadaljnje delo vseh njihovih članov. Tako bi v organizaciji Kulturnega društva Slovenija iz Stuttgarta moralo v Sloveniji letos že 25. potekati srečanje rojakov, ki živijo v Nemčiji, z naslovom »Srečanje v moji domovini«, vendar je tudi to odpadlo. Na srečo jim je še pred marcem, ko so morali prekiniti dejavnost, uspelo izpeljati nekatere prireditve. V društvu Slovenski muzikantje so zelo ponosni na odlično izpeljan slovenski filmski večer, ki so ga pripravili ob kulturnem prazniku. Doživel je velik uspeh in je lepo povezal slovenska društva na tem področju. V eni izmed mestnih kinodvoran so predvajali slovenski film, ki so mu dodali nemške podnapise in tako pritegnili tudi tiste, ki slovenščine niso več tako vešči. Klasične kokice so zamenjala slovenska bučna semena, stregli so tudi slovensko pijačo.

Izzivi društev

Tudi v tem delu Nemčije se slovenska društva soočajo s podobnimi izzivi kot Slovenci v Münchnu ali Augsburgu. Število članov upada, saj starejši zaradi starosti ne morejo več obiskovati prireditev, nekateri pa se po upokojitvi raje vrnejo v Slovenijo. Zelo težko je nagovoriti mlajše generacije, da bi se vključile v društvene dejavnosti, saj zaradi sodobnega načina življenja marsikdaj zmanjka časa. Društva zato iščejo nove načine, kako bi pritegnili mlade, da bi aktivneje sodelovali v društvu, zelo pa bi si tudi želeli, da bi se jim pridružili Slovenci, ki so se v Nemčijo priselili v zadnjih letih, vendar se ti praviloma ne vključijo v slovenska društva. Z ministrico so zato skupaj iskali načine, kako pritegniti tudi novodobne slovenske izseljence. Slovenska društva v Nemčiji pa se soočajo s še eno težavo: zaradi visokih cen nepremičnin je zelo težko priti do lastnih društvenih prostorov. V nadaljevanju so predstavniki društev zelo pohvalili učiteljico slovenskega dopolnilnega pouka slovenskega jezika ddr. Miro Delavec Touhami, ki se je potrudila, da je pouk slovenščine potekal tudi v času korone, in sicer prek spleta, iskala pa je tudi druge inovativne pristope, ki bi v tem času olajšali učenje jezika. Kot zanimivost velja omeniti, da k pouku ne prihajajo le otroci, temveč tudi odrasli. Dopolnilni pouk slovenskega jezika financira Republika Slovenija.

Priznanja za obletnice

Popoldanski del nedeljskega programa ministričinega obiska je bil namenjen Slovenski katoliški misiji v Stuttgartu, ki letos praznuje 60-letnico svojega delovanja in jo odlikuje izjemna živost. Po pogovorih je sledila maša v počastitev visoke obletnice, po njej pa krajša slovesnost z nagovorom ministrice, ki je med drugim dejala: »Hvala, ker nosite Slovenijo v svojih srcih. Zaradi tega je Slovenija ne le bogatejša, temveč predvsem veliko večja, kot se zdi na prvi pogled.« Sledila je podelitev posebnega priznanja Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ob obletnici in bučen aplavz vseh navzočih, so še zapisali v sporočilu za javnost. Ministrica je v okviru nedeljskih srečanj podelila priznanja tudi društvom, ki v letošnjem letu praznujejo okrogle obletnice: Slovenskemu kulturno-umetniškemu društvu Triglav iz Stuttgarta za 50 let, Slovenskim muzikantom iz Sindelfingna za 30 let in Slovenskemu kulturno-prosvetnemu društvu Mura iz Bönnigheima za 40 let delovanja. Ministrica se jim je zahvalila za njihovo neutrudno delo pri ohranjanju slovenske identitete in srčne navezanosti ter povezanosti z matično domovino ter jih spodbudila, naj ne omagajo, temveč tudi v prihodnje ostajajo zvesti domovini in slovenstvu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine