9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Ministrica dr. Jaklitsch obiskala clevelandskega škofa Edwarda Malesica, Narodni muzej clevelandske polke in Slovenski narodni dom

Piše: L. B.

V soboto, 18. septembra, je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch v spremstvu veleposlanika Republike Slovenije Toneta Kajzerja in generalne konzulke v Clevelandu Alenke Jerak pričela z obiskom pri novoimenovanem clevelandskem škofu slovenskega rodu Edwardu Malesicu. V čast svojim starim staršem in v spomin na svoje narodne korenine ima škof v svojem škofovskem grbu upodobljeno tudi lipo kot simbol slovenstva.

Ministrica je obiskala Narodni muzej clevelandske polke, kjer jo je direktor Joe Valenčič popeljal skozi zgodovino nastanka in razvoja te posebne zvrsti slovenske polke v Ameriki, katere sinonim je Frank Jankovic, imenovan »kralj polke«.

Med ogledom Slovenskega kulturnega vrta se je seznanila s tehničnimi težavami pri ohranjanju tega dragocenega in unikatnega spomenika slovenske kulture v Clevelandu s kamnitimi in bronastimi upodobitvami škofa Friderika Ireneja Barage, Ivana Cankarja, Simona Gregorčiča ter ameriškega pesnika in skladatelja Ivana Zormana.

Popoldan pa si je ministrica ogledala prostore Slovenskega narodnega doma. Tam so jo s svojim delom najprej seznanili predstavniki Slovenskega ameriškega rodoslovnega društva, ki opravlja plemenito delo, saj pomaga rojakom raziskovati in odkrivati njihove slovenske korenine.

V Slovenskem muzeju in arhivu, ki prav tako domuje v Slovenskem narodnem domu, se je udeležila odprtja razstave Ameriški mediji – pot do priznanja slovenske neodvisnosti v ZDA in Ohiu. Razstavo je predstavil glavni avtor dr. Luka Zibelnik, sicer lektor slovenskega jezika na clevelandski državni univerzi, spregovorili pa so tudi soustvarjalec razstave dr. Avgust Pust, ki je v prelomnih časih pred 30 leti sodeloval kot svetovalec senatorja slovenskega porekla Georgea Voinovicha, Joe Valenčič, pred 30 leti tiskovni predstavnik upravnega odbora Združenih Američanov za Slovenijo, kulturnega spomenika, ter Dick Russ, televizijski voditelj, ki je v letih 1991 in 1992 močno vplival na dnevno poročanje ameriških medijev o dogajanju v domovini njegovih staršev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine