20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Ministrica dr. Jaklitsch na 28. deželnem kongresu Slovenske kulturno-gospodarske zveze

Piše: C. R.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes v Gorici udeležila 28. deželnega kongresa Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ).

V prvem delu je predsednica Ksenija Dobrila predstavila delo in mnoge uspehe in premike v korist slovenske manjšine v Italiji v iztekajočem se mandatu. Za učinkovito sodelovanje, izraženo skrb, redno ohranjanje stikov, zavzeto iskanje rešitev in posredovanje pri drugih resorjih se je iskreno zahvalila tudi ministrici dr. Jaklitsch in jo je označila za »pozorno poznavalko zamejske stvarnosti«. Ob tej priložnosti so podelili tudi visoka priznanja SKGZ nekaterim zaslužnim posameznikom, med drugimi tudi odličja za življenjsko delo Igorju Komelu, Ediju Bukavcu in Ioli Namor.

Svoj pozdrav je ministrica pričela z iskreno čestitko vsem prejemnikom visokih priznanj SKGZ in organizatorjem današnjega kongresa. Poudarila je, da obe krovni organizaciji nosita veliko odgovornost za to, ali bo slovenska manjšina v Italiji obstala ali ne. »Ste glas vseh članov slovenske skupnosti, vseh društev, organizacij, mladih, vseh dosedanjih rodov. Prav je, da se tega zavedate, ko premišljujete o svojem delu, ko načrtujete svoje nadaljnje korake. Ko stopate marsikdaj tudi v zahteven dialog z lokalnimi, deželnimi in državnimi oblastmi. Pa tudi, ko se pogovarjate s predstavniki matične domovine,” je povedala ministrica in dodala, da se seveda marsikdaj znotraj skupnosti, tudi krovne, krešejo različna mnenja o tem, kaj je prav in dobro za organizacijo, za njene ljudi in za celotno skupnost. “S tem ni nič narobe, celo prav je, saj kaže na to, da ste še živi, da v sebi še imate iskrivost in željo stati inu obstati. Toda pri tem nikoli ne smete izgubiti pred očmi misel, da vse, kar delate, delate v dobro slovenskega človeka in slovenske skupnosti. Interesi posameznika ali kakšne skupine ne smejo nikoli prevladati nad dobrobitjo celotne slovenske skupnosti. Skozi to sito je treba sejati, da bo delo obrodilo stoteren dober sad,” je še dodala ministrica in se ob tej priložnosti zahvalila predsednici gospe Ksenji Dobrila, s katero sta v preteklih dveh letih veliko sodelovali, v njenih dejanjih pa je bilo čutiti skrb za ohranitev slovenske skupnosti.  Ob enem je ministrica izpostavila tudi dobro sodelovanje s predsednikom druge krovne organizacije Svetom slovenskih organizacij Walterjem Bandljem. »Vajin skupen trud, sodelovanje in skupno delo za skupni blagor vse slovenske manjšine je vreden posnemanja. Samo skupaj namreč lahko premikamo gore. Skupaj smo pač močnejši,« je zaključila ministrica in udeležencem zaželela uspešno izvedbo kongresa in mnogo modrih odločitev.

Zbrane so pozdravili tudi senatorka Tatjana Rojc, goriški poslanec Guido Germano Pettarin, slovenski evropski poslanec Matjaž Nemec, goriški prefekt Raffaele Ricciardi, deželni odbornik Pierpaolo Roberti, slovenski generalni konzul v Trstu Vojko Volk, župan Občine Gorica Rodolfo Ziberna, podžupanja Občine Trsta Serena Tonel, vodja kabineta župana Občine Nova Gorica Gorazd Božič, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, predsednik Italijanske unije Maurizio Tremul, predsednik Društva Tigr Primorske Gorazd Humar, podpredsednik Zveze borcev za vrednote NOB Božo Novak. Dogodka se je udeležil tudi deželni svetnik Igor Gabrovec. V drugem delu je sledila še razprava in volitve statutarnih sprememb. Delovni dan pa so  zaključili z volitvami novih organov krovne organizacije.

Vir: Gov.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine