20.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Ministrica dr. Jaklitsch je obiskala Slovence na avstrijskem Koroškem

Piše: C. R.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je v sredo, 20. aprila, mudila na avstrijskem Koroškem. V Velikovcu so jo sprejeli v Večjezičnem zasebnem otroškem vrtcu Kekec ter se srečala s predstavniki Prosvetnega društva Lipa. V Dobrli vasi so ministrico obiskala Večjezični zasebni otroški vrtec Mavrica in Jasli Campus Ad Fontes. Sprejel jo je župan občine Dobrla vas Wolfgang Stefitz. Ministrica je spregovorila tudi z lastnikom vodilnega pohištvenega podjetja v srednji in vzhodni Evropi Rutar Group Josefom Rutarjem in dan zaključila s predstavniki Slovenskega prosvetnega društva Srce. Ministrico so ves dan spremljali generalni konzul dr. Anton Novak, predsednik in ustanovitelj Delovne skupnosti privatnih dvo- in večjezičnih vrtcev mag. Štefan Kramer in koordinatorica skupnosti Nadja Kramer.

Prosvetno društvo Lipa, ki je z delovanjem začelo leta 1906, kasneje ugasnilo in se ponovno ustanovilo 1974, je danes edino slovensko društvo v Velikovcu, zato je njihovo delovanje izrednega pomena. Predsednik društva Martin Kuchling s sodelavci je ministrici predstavil dejavnost in jo popeljal po prostorih, za katere so poudarili, da so osnova za kulturno delovanje, tako so veseli, da so pred nekaj leti, tudi s pomočjo Urada, uredili lastništvo. Aktivni so predvsem na pevskem področju, v okviru društva tako delujeta Vokalna skupina Lipa in mladinska pevska skupina Lipov cvet. V mesecu maju se že veselijo, da po dolgem obdobju ponovno pripravijo tradicionalni koncert. Ministrica se jim je zahvalila, da vztrajajo pri svojem poslanstvu ohranjanja slovenske besede in slovenstva, v tem zgodovinsko Slovencem ne najbolj naklonjenem kraju.

V nadaljevanju so ministrico s prisrčno odpetimi pesmimi sprejeli otroci iz Večjezičnega zasebnega otroškega vrtca Kekec, kjer pogovor, igre in pesmi potekajo v slovenskem, nemškem in italijanskem jeziku. Gonilni sili sta ustanoviteljica in predsednica društva Gaia Galvani-Kassl ter vodja vrtca Julija Reckar-Klatzer. Ministrici sta predstavili delovanje in vizijo. Dotaknili so se tudi izzivov na področju financiranja, s katerimi se vrtec spopada v želji, da bi najmlajšim zagotovili kvalitetno večjezično predšolsko oskrbo. Ministrica jim je čestitala za vso delo in se najmlajšim zahvalila tudi za čudovito darilce, ki so ga ustvarili posebej za ministrico.

Pot je nato ministrico vodila v Dobrlo vas. Najprej se je ustavila na sedežu vodilnega pohištvenega podjetja v srednji in vzhodni Evropi Rutar, kjer jo je sprejel lastnik koroški Slovenec Josef Rutar. Ministrica in gospod Rutar sta spregovorila o pomenu močnega gospodarstva na območju, kjer živi slovenska narodna skupnost. Uspešni slovenski podjetniki in gospodarske družbe namreč zagotavljajo potrebna delovna mesta, kar omogoča tamkajšnjim Slovencem, da si ustvarijo življenje in ostanejo v svojih rodnih krajih. Podjetja pa tudi finančno podpirajo kulturna, športna in druga slovenska društva. Ministrica je pohvalila tudi njihov čut za slovenstvo, odraža se v posebni pozornosti, ki jo namenjajo znanju slovenskega jezika pri zaposlenih kot tudi lepi noti, ki jo je mogoče s slovensko obarvano dekoracijo zaznati v njihovih številnih poslovalnicah.

Ministrica je obiskala tudi Večjezični zasebni otroški vrtec Mavrica v Dobrli vasi. Najprej so jo sprejeli najmlajši, ki so ministrici zapeli nekaj pesmic in ji izročili čudovito ročno izdelano darilce. Kot so povedali, tudi pri njih delo vsakodnevno poteka v slovenskem in nemškem jeziku, enkrat tedensko pa dodajo še italijanščino. Gre za prvi zasebni dvojezični vrtec na tem območju, ki je rezultat prizadevanj dolgoletnega predsednika vrtca mag. Štefana Kramerja. V nadaljevanju je

sledil še pogovor o organizaciji in financiranju predšolske vzgoje v slovenskem jeziku v Avstriji. Srečanju sta se namreč pridružili tudi zastopnici deželne vlade, ki se ukvarjata s tovrstnimi vprašanji, mag. Ludmilla Kofler in mag. dr. Mirjam Polzer-Srienz. Ministrica je tako ob tej priložnosti naslovila tudi težavo, ki so jo večkrat že izpostavili tamkajšnji Slovenci. Nemška zakonodaja namreč določa izredno visok standard znanja nemščine za vse učitelje in vzgojitelje, kar povzroča težave predvsem morebitnim učiteljem slovenščine iz Slovenije, ki bi bili še kako potrebni, po drugi strani pa manjkajo ustrezne pravne podlage, ki bi urejale standarde za nadzor za zaposlitev pedagoškega osebja z ustreznim znanjem slovenščine. Prav področje predšolske vzgoje je potrebno celovite zakonske ureditve.

Ministrico je v okviru tokratnega obiska sprejel tudi župan občine Dobrla vas Wolfgang Stefitz, ki je o življenju v občini z ministrico spregovoril v slovenskem pliberškem narečju. Beseda je tekla o vprašanjih vidne dvojezičnosti v občini, gospodarskih in turističnih razvojnih možnostih občine ter o možnostih sodelovanja. Ministrica se je županu zahvalila za lep sprejem in županov vključujoč odnos do slovenske manjšine v občini.

Za dvojezično varstvo najmlajših skrbijo Jasli Campus Ad Fontes, ki delujejo v okviru Delovnega združenja socialne pomoči. Gre za primer dobre prakse, da lahko tudi ustanove, ki jih ne vodijo koroški Slovenci, vidijo prednosti izobraževanja v drugem deželnem jeziku. Od vsega začetka ponujajo varstvo v slovenskem jeziku. Trenutno delujejo tri skupine po 15 otrok, interes pa je še veliko večji, tako že iščejo dodatne prostore. Prostori, kjer delujejo, so v lasti še enega uspešnega dobrolskega podjetja koroških Slovencev Sienčnik Trans. Delovanje jasli, ki beležijo izjemne uspehe pri učenju jezika pri malčkih, sta ministrici predstavili Doris Schober-Lesjak, vodja oddelka za elementarno pedagogiko pri Delovnem združenju socialne pomoči, in Nadja Wrienz, vodja jasli.

Tokratni obisk avstrijske Koroške je ministrica zaključila s predstavniki Slovenskega prosvetnega društva Srce. Društvo je bilo ustanovljeno 1906, takrat še pod imenom “Katoliško izobraževalno društvo Dobrla ves”. Društvo je osrednji kulturni dejavnik v občini ter središče slovenskega delovanja v Dobrli vasi. Pomembnejše društvene dejavnosti so: otroška skupina Srčki, mladinska skupina Sweethearts, kjer se tedensko srečujejo najstniki. Mladi iz obeh skupin so aktivni tudi v lutkovni skupini ter v igralski skupini Teatr srce. Odrasli družbeniki se srečujejo na pevskih vajah in nastopih Mešanega pevskega zbora Srce v Kulturnem domu v Dobrli vasi. Ministrico so popeljali po kulturnem domu, ji pokazali prostore, kjer si bodo otroci lahko kmalu spet izposojali knjige v novi knjižnici, Srčki pa so ministrici zapeli tudi svojo himno. Ob tej priložnosti je ministrica spregovorila še z znano osebnostjo povezano z Dobrlo vasjo, odvetnikom Rudijem Voukom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine