3 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

Ministrica dr. Jaklitsch in minister Počivalšek podpisala 2,1 milijon vrednostni program za spodbujanje gospodarske osnove avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem

Piše: L. B.

Včeraj, 13. septembra, sta minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch podpisala Program spodbujanja gospodarske osnove avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem za obdobje 2021-2024.

Program v višini 2,1 milijona evrov je namenjen razvoju gospodarske osnove območja, na katerem živijo pripadniki avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem. V letu 2021 je za uresničevanje aktivnosti iz programa namenjenih 30.000 evrov, v letu 2022 750.000 evrov, v letu 2023 790.000 evrov in v letu 2024 530.000 evrov.

Minister Počivalšek je uvodoma poudaril: »Slovenci so Slovenci, pa če živijo tukaj ali za mejo. Zato je ta program pravi način za dodatni zagon in razvoj gospodarske osnove območja, na katerem živijo pripadniki avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem. Program zajema širše družbene razvojne aspekte: turizem, kultura, spodbujanje naložb za mikro in mala podjetja in bo pripomogel k ustvarjanju novih delovnih mest ter ohranjanju že obstoječih, vzpostavljanju nove infrastrukture in posodobitvi že obstoječe ter povečanju privlačnosti območja.«

Ministrica dr. Jaklitsch je vesela, da sta z ministrom Počivalškom podpisala program. »Po mnenju urada gre za izjemno pomemben dokument, prav v luči krepitve gospodarstva v Porabju, kar je bistveno za obstoj slovenske manjšine,« in poudarila, da »močno gospodarstvo pomeni tudi samozavestnejšo manjšino«, kar posledično prispeva tudi k večji skrbi za jezik in razvoju potenciala na področju kulturnega življenja.

Program je razdeljen na 3 ukrepe, in sicer spodbujanje naložb v gospodarstvu na programskem območju, spodbujanje turističnih in dopolnilnih dejavnosti ter razvoj lokalnih produktov na programskem območju in promocija programskega območja in podpora pri izvajanju programa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine