8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Ministrica dr. Helena Jaklitsch in minister dr. Jože Podgoršek sta danes obiskala vzorčno kmetijo v Gorskem kotarju

Piše: M.S.

Na povabilo Kmečke izobraževalne skupnosti Gorski kotar (KIS) sta se ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek danes, 21. januarja 2022, udeležila delovnega srečanja s predstavniki avtohtone slovenske narodne manjšine v Gorskem kotarju na Hrvaškem, obisk pa je bil namenjen tudi seznanitvi s potekom izgradnje Vzorčno turistično-izobraževalne kmetije Gorski kotar. Srečanja se je udeležila tudi predsednica Zveze Slovencev na Hrvaškem dr. Barbara Riman.

Ministrica dr. Jaklitsch in minister dr. Podgoršek sta obiskala Prezid, kjer sta si ogledala potek gradnje Vzorčne turistično-izobraževalne kmetije Gorski kotar (VTIK). VTIK je načrtovana kot večnamensko središče, ki bo služilo pripadnikom avtohtone slovenske narodne manjšine v Gorskem kotarju. V njem se bo odvijal pomemben del njihovih kmetijsko-proizvodnih, turistično-storitvenih, izobraževalnih, razvojnih, upravnih in drugih aktivnosti. Kot večnamensko kulturno-gospodarsko središče bo VTIK spodbujala tudi splošni razvoj gorskokotarskega prostora, kjer živi slovenska manjšina. Prav tako bo prispevala h krepitvi samozavesti Slovencev na tem območju, ki so že tradicionalno močno povezani s Slovenijo, obenem pa so lahko odlični ambasadorji čezmejnega povezovanja in dobrih medsosedskih odnosov. Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sofinancirata v enakem deležu izgradnjo VTIK, katerega nosilec bo KIS, ki je eden izmed pomembnih stebrov slovenske avtohtone narodne manjšine v Gorskem kotarju in povezuje slovenske kmete ob slovensko-hrvaški meji od Prezida preko Čabra do Plešc.

Ministrica in minister sta se srečala z Zoranom Ožboltom, predsednikom KIS, Damjanom Malnarjem, predsednikom Kulturnega društva Gorski kotar, ter Slavkom Žagarjem, predsednikom  Sveta nacionalne manjšine mesta Čabra. Ogleda poteka gradnje so se udeležili tudi predstavniki občine Čabar, ki se jim je ministrica dr. Jaklitsch zahvalila za njihov konstruktiven in naklonjen odnos do slovenske skupnosti. Sledil je pogovor, kjer je bilo predstavljeno dosedanje delo na področju ohranjanja in razvoja slovenske identitete ter izvedeni projekti kot tudi tekoče in načrtovane aktivnosti.

Ministrica dr. Jaklitsch se je predstavnikom manjšine zahvalila za njihov trud, delo, srčnost in za prizadevanje, da se povezanost z matico z leta v leto še krepi, ne le na področju kmetijskih aktivnosti, kjer so bili v preteklih letih že nedvomno izjemno dejavni, ampak tudi na področju ohranjanja slovenstva in identitete. Izrazila je tudi svoje veselje, da so bili v preteklih mesecih narejeni veliki koraki k realizaciji projekta VTIK in verjame, da bo v Prezidu kmalu stal lep, z domačnostjo prežet in resnično slovenski dom, ki ga bodo tukajšnji Slovenci tudi vsebinsko bogato napolnili.

Na delovnem srečanju je predstavnica Kmetijsko-gozdarske zbornice Ljubljana orisala kmetijske aktivnosti in sodelovanje s skupnostjo v preteklih letih, dogodka se je udeležil tudi direktor zbornice Jože Benec, ki je prav tako eden od članov projektnega odbora. Udeleženci srečanja so si ogledali tudi promocijski film o Gorskem kotarju

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine