5.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Ministrica Aleksandra Pivec in njeni postranski zaslužki: so nezdružljivi z njeno funkcijo?

Kako ima Aleksandra Pivec ob vseh težavah slovenskega kmetijstva, gozdarstva in prehrane še čas, da se ukvarja s projekti, ki ji prinašajo dodaten zaslužek davkoplačevalskega denarja?

 

Člani odborov za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter gospodarstvo bodo na današnji nujni seji na predlog poslanske skupine SDS razpravljali o nepravilnostih in spornem delu ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pri projektu SRIPT in drugih projektih.

Pred časom smo lahko v medijih brali o sumih kaznivih dejanj goljufije, goljufije v škodo Evropske unije in ponarejanja listin pri projektu SRIPT. Afera je zbudila veliko zanimanje, ker sta se v njej znašli Klavdija Perger, direktorica Turistično-gostinske  zbornice in koordinatorica projekta SRIPT, nekdanja poslanka SMC in nekajdnevna ministrica za izobraževanje v vladi Mira Cerarja, ter Aleksandra Pivec, sedanja ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pivčeva naj bi za delo pri projektu prejela 35.609,09 evrov bruto honorarja, vendar pa se pojavljajo sumi, da svojega dela pri projektu, kot so poročali tudi mediji, »dejansko sploh ni opravila, vsaj v celoti ne, in da si je – ob pisanju poročila in obračunavanju honorarjev – nesramno prisvojila tuje delo oziroma opravljeno delo drugih sodelavcev pri projektu«. Pivčeva je sicer v enem izmed svojih odzivov medijem zapisala, da je njeno svetovanje zajemalo vsebine na področju poznavanja projektnih okolij na nacionalni in mednarodni ravni, nacionalnih ter evropskih programov za financiranje znanstvenoraziskovalnih in razvojnih projektov ter da je strokovne podlage in gradiva za svoje delo pripravljala sama ter z njimi seznanjala koordinatorja in konzorcij, ni pa se opredelila do tega, da je pri projektu sodelovala med avgustom 2017 in septembrom 2018, torej v času, ko je bila še državna sekretarka na Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Pregled poročil agencije Ajpes za leti 2017 in 2018 pokaže tudi, da je Pivčeva sodelovala pri najmanj štirih projektih v izvajanju Znanstveno-raziskovalnega središča Bistra Ptuj, in sicer v vlogi državne sekretarke in ministrice. Trenutno naj bi sodelovala tudi pri projektu »Separacijski in drugi procesi za nizkoogljično, bio in krožno gospodarstvo ter trajnostni razvoj«. 

Ob vsem navedenem se upravičeno sprašujemo, ali je tovrstno postransko delo in zaslužkarstvo ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandre Pivec nezdružljivo s funkcijo, ki jo opravlja. Ne bi pričakovali, da bo kot polnozaposlena ministrica slovenske vlade imela čas, da se poleg spopadanja z zahtevnimi izzivi in težavami slovenskega kmetijstva, gozdarstva in prehrane ukvarja še z dodatnimi projekti, ki ji prinašajo dodaten zaslužek v lasten žep, in to iz davkoplačevalskih sredstev.

V poslanski skupini SDS predlagamo, da člani pristojnih odborov ob koncu razprave sprejmejo naslednje predloge sklepov:

1. Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Odbor za gospodarstvo predlagata Računskemu sodišču RS, naj pristopi k preverjanju pravilnosti in skladnosti projekta Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo SRIP TURIZEM (SRIPT), ki se izvaja v okviru javnega razpisa »Podpora Strateškim razvojno inovacijskim partnerstvom (SRIP) na prioritetnih področjih pametne specializacije«.

2. Odbora nalagata Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, da opravi podrobno raziskavo nepravilnosti pri projektu SRIPT in o rezultatih v roku treh mesecev poroča Odboroma.

3. Odbora predlagata organu odkrivanja, da izvede vse ukrepe, da se opravi forenzična preiskava avtorstva pisnega izdelka ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

4. Odbora pozivata predsednika vlade, Marjana Šarca, da se opredeli do dodatnega dela in zaslužkov ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

5. Odbora predlagata Vladi RS, da razmisli o primernosti ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za opravljanje te funkcije.

6. Odbora pozivata Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), da poda mnenje o dodatnem delu ministrov oz. državnih sekretarjev.

Vabljeni k spremljanju skupne nujne seje v neposrednem prenosu na Nova24TV 2 od 14. ure dalje!

Zadnje novice

Sorodne vsebine