-0.2 C
Ljubljana
torek, 30 novembra, 2021

Minister za zdravje Janez Poklukar z obiski cepilnih centrov po Sloveniji aktivno poziva k cepljenju proti kitajskemu virusu

Piše: C. R.

Minister za zdravje Janez Poklukar z obiski cepilnih centrov po Sloveniji aktivno poziva k cepljenju proti covidu-19. Nagovarja pa tudi vse, ki so preboleli akutno okužbo z novim koronavirusom, da pristopijo k cepljenju, da bomo kot družba ustrezno zaščiteni še pred jesenjo, je ministrstvo zapisalo na Twitterju.

Po ministrovih navedbah stopnja hospitalizacije zaradi covida-19 znaša v splošni populaciji 7,3 odstotka, pri starejših od 80 let pa je štirikrat večja in je približno 28-odstotna. “To je pomemben podatek, ko iščemo koristi cepljenja,” je poudaril Poklukar.

Na ministrstvu na cepljenje vabijo tudi prebolevnike. V Sloveniji so od 20. novembra lani s PCR testi potrdili 180.000 okužb z novim koronavirusom. Od tega se je 35.000 prebolevnikov cepilo z enim odmerkom cepiva, 27.000 pa z dvema. To pomeni, da se približno 118.000 prebolevnikov še ni cepilo niti z enim odmerkom, so zapisali na Twitterju.

Ob tem svetujejo, da se za odgovore na pomisleke obrnete na osebne zdravnike in strokovne službe. Zgolj z visoko precepljenostjo bomo lahko obvladovali virus, so poudarili.

Poklukar je ob današnjem obisku cepilnega centra na Koroškem spomnil, da je v Sloveniji cepljenih več kot 900.000 prebivalcev. To po njegovih besedah pomeni 51-odstotno precepljenost polnoletnih prebivalcev, poroča STA.

Ko je po cepljenju vzpostavljena zaščita, v naslednjih devetih mesecih v primeru stika cepljene osebe z osebo s covidom-19 ni potrebna niti karantena niti ni potrebno testiranje, razen če se pri osebi pojavijo znaki bolezni, so v tvitu pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine