12 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Minister za zdravje Gantar: Čim prej bi morali popolnoma ustaviti javno življenje

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v pogovoru za Večer dejal, da bi morali čim prej popolnoma ustaviti javno življenje v državi. “Čas za to odločitev je dober. Pred nami je teden šolskih počitnic, tako da lahko državo zapremo brez večje škode, in če dodamo še en teden, mislim, da bi se stvari dale obvladovati,” je še zapisal na Twitterju.

 

 

Problem, ki ga trenutno vidi minister, je, da bodo šele čez deset do 14 dni vedeli, ali bodo ukrepi, ki jih je v zadnjih dneh sprejela vlada, učinkovali. “Za nas bi bilo zelo obremenjujoče, če bi čez 14 dni ugotovili, da sprejeti ukrepi niso zadostovali in bi prišli do točke, ko zdravstvo ne bo več zmoglo zdržati obremenitev. Vsi se bojimo, da bi prišli do točke, ko ne bi več imeli rešitev, zato je danes rešitev zgolj in samo v omejitvi kontaktov,” je dejal.

Zaprtje vseh trgovin in drugih servisnih dejavnosti, vključno s hoteli, je že v minulem tednu predlagala svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, je v izjavi za medije povedala vodja skupine in infektologinja Bojana Beović. Kot je poudarila, kakršnokoli mešanje pripomore k širjenju okužb z novim koronavirusom.

Mnenje skupine je, da se je smiselno zapreti državo za sorazmerno kratek čas in jo ob izboljšanju stanja spet sprostiti z ustreznimi ukrepi, dokler ne bo situacija bistveno boljša ali zaradi toplejših mesecev ali pa zaradi varnega in učinkovitega cepiva.

Za ocenjevanje učinkovitosti ukrepov je po njenih besedah treba počakati vsaj dobrih deset dni ali raje kak dan več. Dodaja pa, da je v vmesnem času zelo neprijetno gledati naraščanje števila okuženih in se spraševati, ali so ukrepi ustrezni in zadostni, da bodo preprečili katastrofo.

Komentirala je tudi peticijo, ki so jo danes državnemu zboru predali predstavniki sekcije za fitnes, rekreacijo in regeneracijo. Z njo opozarjajo na potrebo po vnovičnem premisleku pri omejevanju vadbe ter zapiranju fitnesov in športno-rekreativnih dvoran. A kot opozarja Beovićeva, je “pametno, da vsi razumemo, da gre za res težko situacijo”. “Nikakor ne bo mogoče puščati odprtih posameznih dejavnosti, če želimo res ustaviti to epidemijo,” je poudarila.

Minister Gantar je sicer za Večer še potrdil navedbe spletnega portala Necenzurirano, da bo zamenjal šefa kabineta Roka Petravića. Vendar razlog ni, kot je navajal omenjeni spletni portal, Petravićeva prijava ministrove tesne sodelavke Biserke Simčič za mobing, temveč naj bi Petravić slabo opravljal svoje delo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine