21.7 C
Ljubljana
nedelja, 23 junija, 2024

Minister za okolje Andrej Vizjak: Posnetki so motivirani z današnjimi dogodki, takrat pa želel preprečiti katastrofo, ki jo je povzročil Petan

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

“Kaj je moj greh? Da sem sem leta 2007 zavedal svojega poslanstva in želel preprečiti prevzem Term Čatež ter se dogovoriti, da do tega ne pride in izčrpavati firmo za lastne interese,” je Vizjak komentiral nove zvočne posnetke s tajkunom Bojanom Petanom in dodal, da lepljenke niso namenjene razčiščevanju v Termah Čatež, temveč želijo njegovo glavo zaradi novega zakona o varstvu okolja, ki določa red, kar gre v nos smetarski mafiji. “Posnetki so motivirani z današnjimi dogodki,” še meni Vizjak in dodaja, da ima čisto vest, saj je delal s poštenimi nameni v dobro družbe in države.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je komentiral nove zvočne posnetke, ki so jih včeraj objavili na POP TV. Po njegovem tudi ta posnetek dokazuje, da je lepljenka, delčki so uporabljeni tudi tam. Posnetek je sicer označil za avtentičnega in po njegovem potrjuje, kar se je takrat dogajalo.

Vizjak je pojasnil, da je leta 2007, ko so nastali posnetki, šlo za povsem drugačen korporacijski model upravljanja z državnimi podjetji, saj se je država bistveno bolj vpletala v upravljanje kot je to urejeno z današnjo zakonodajo – zato takratnih dogodkov ne smemo presojati z vidika današnje zakonodaje. Na skupščinah je bila tudi vlada, saj je država (KAD) imela v Termah Čatež pomemben delež. Člani nadzora so bili tudi državni funkcionarji in zaposleni na ministrstvih, zato so to spremenili in je model danes povsem drugačen. “Ne smemo enačiti takratna posredovanja enako kot danes,” meni Vizjak.

Vizjak je želel preprečiti katastrofo, ki jo je povzročil Petan
Kot je dejal Vizjak, je v pogovoru s Petanom želel preprečiti izčrpavanje podjetja in preprečiti prevzem družb, ki jih je obvladoval Bojan Petan. V letu 2006 je imela namreč imela večino v lastniški strukturi država, Petan pa je takrat obvladoval 30 odstotkov. Hkrati so bili po besedah ministra takrat soočeni z nesprejemljivo z državno potezo NLB, ki je deleže v Termah Čatež prodala Factor banki, tajkunski banki, ki je neslavno propadla. Vizjak je spomnil, da je bil član uprave NLB Matej Narat, ki je bil prej zaposlen v Factor banki. Ta delež je v NLB bil namreč odločilen za obvladovanje Term Čatež. Nato se je zgodil prevzem, kar je želel kot minister preprečiti. Leta 2007, ko je Petan prevzel deleže odvisnih družb, so delnice kupili po visokem tečaju 300 evrov za delnico, kar je Vizjak označil kot negospodarno in škodljivo, kar dokazujejo tudi številke poslovanja. Terme bi namreč morale prodati deleže v odvisnih družbah in ne obratno.

Bankster globoke države Matej Narat (foto: STA)

Da se je prevzem Term Čatež izkazal za negospodarnega, povedo številke, ki jih je predstavil minister. Od takrat do danes so padli prihodki in denarni tok, dolg se je povečal na 48,1 milijona, delnica je vredna bistveno manj. “Česarkoli se je dotaknil Petan, je rezultiralo v katastrofo za davkoplačevalce,” je povedal Vizjak in dodal, da je tajkun za davkoplačevalce povzročil za ocenjuje za 200 milijonov evrov škode. Od leta 2007 Terme niso izplačevale dobička, je pa Petan prejemal 450 tisoč evrov bruto plače.

Bojan Petan (foto: STA)

“Kaj je moj greh? Da sem sem leta 2007 zavedal svojega poslanstva in želel preprečiti prevzem Term Čatež ter se dogovoriti, da do tega ne pride in izčrpavati firmo za lastne interese,” je Vizjak komentiral nove zvočne posnetke s tajkunom Bojanom Petanom in dodal, da lepljenke niso namenjene razčiščevanju v Termah Čatež, temveč želijo njegovo glavo zaradi novega zakona o varstvu okolja, ki določa red, kar gre v nos smetarki mafiji. Posnetki so motivirani z današnjimi dogodki, še meni Vizjak in dodaja, da ima čisto vest, saj je delal s poštenimi nameni v dobro družbe in države. Vizjak je še vprašal javnost, zakaj se posnetki niso objavili v prejšnjih vladah, ko je bil ravno tako minister. Še enkrat je poudaril, da za tem stojijo lobiji družb, ki se ukvarjajo s smetmi, in na račun kupov smeti služijo. Vizjak je še dodal, da ima čisto vest, saj je delal s poštenimi nameni. Je pa bilo izrečeno marsikaj neprimernega, glede izjave o sodstvu in od te izjave se distancira.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine