13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Minister za obrambo Matej Tonin je podpisal pogodbo o sofinanciranju Parka vojaške zgodovine

Minister za obrambo Matej Tonin in direktor Parka vojaške zgodovine Pivka Janko Boštjančič sta danes podpisala pogodbo o sofinanciranju delovanja parka. Boštjančič je ob tem poudaril, da gre po neštetih obljubah v preteklosti za prvi konkretni izvedbeni akt, ki parku omogoča ne samo preživetja, ampak tudi njegov nadaljnji razvoj.

 

Današnji podpis sledi odločitvi vlade iz konca julija, da bo Park vojaške zgodovine v letih 2020 in 2021 sofinancirala v skupnem znesku po 200.000 evrov letno. Pri tem bo ministrstvo za obrambo zagotovilo 70.000 evrov, ministrstvo za kulturo 50.000 evrov, ministrstva za notranje zadeve, za izobraževanje, znanost in šport, za gospodarski razvoj in tehnologijo ter za zunanje zadeve pa vsako po 20.000 evrov na leto.

Kot je navedel direktor parka Boštjančič, je vlada s tem potrdila nacionalni pomen muzeja. Obenem pa je državno sofinanciranje nujno zaradi “korona situacije”. Ne glede na izjemen obisk v avgustu jih bosta namreč v letošnji bilanci gostov prizadeli predvsem odsotnost skupin in velikih dogodkov.

Poleg tega je podpis pogodbe pomemben z vidika nadaljnjega razvoja muzeja, zlasti v zvezi s obeležitvijo 30-letnice samostojnosti Republike Slovenije prihodnje leto, ki bo vključevala prenovo in dopolnitev razstave Pot v samostojnost ter pripravo tematskih dogodkov.

Minister Tonin je pohvalil energijo sodelavcev muzeja, ki je po njegovem “znal odlično preplesti same eksponate in ustvariti iz tega zgodbo”. Prav tako je izpostavil pomen Parka vojaške zgodovine pri ohranjanju vojaške dediščine ter krepitvi ugleda in promocije vojaškega poklica.

Pivški župan Robert Smrdelj pa je priznal, da je park eden najbolj pomembnih razvojnih projektov občine, a da bi si sami brez širšega sodelovanja in financiranja s strani države težko privoščili nadaljevanje muzejske dejavnosti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine