23.8 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs: Incident na meji z Italijo je “umetno ustvarjen”

Notranji minister Aleš Hojs je danes ob robu obiska v Metliki izjavil, da je bil domnevni incident na meji z Italijo, ko naj bi slovenski vojak s puško ustavil sprehajalca, “umetno ustvarjen”. Več o tem si lahko preberete tukaj. “Naloga vsakega, ne samo vojaka, je, da preprečuje kazniva dejanja,” je dejal Hojs.

“Če je ta vojak imel indic, da gre za organiziran kriminal, da gre za tihotapljenje ljudi, je – tako kot bi moral narediti vsak izmed nas – v bistvu moral odreagirati in kazniva dejanja preprečevati,” je dejal Hojs. Preiskava dogodka sicer še poteka.

Minister je bil kritičen tudi na račun medijev, ki naj bi v četrtek “izjemno zavajali”. “Informacije o tem, da vojska ne bi smela nositi orožja, so neresnične,” je poudaril.

Hojs si bo še naprej prizadeval, da bi SV na meji dobila večje pristojnosti

Hojs je sicer izpostavil še, da ne držijo trditve, “da bi morali biti vojaki neprestano skupaj s policistom”. “Sodelovanje vojske tudi ob neuporabi 37a člena (zakona o obrambi, op. a.) pomeni, da je vojska pod usmerjanjem in nadzorstvom policije in tudi v teh primerih je vojska tam bila pod takim nadzorom,” je zagotovil minister.

Hkrati je napovedal, da bo državnemu zboru znova predlagal aktivacijo 37a člena zakona o obrambi, ki bi vojakom na meji dal policijska pooblastila, “če bo intenzivnost migracij zopet večja”.

Sicer so tudi v Slovenski vojski že nekajkrat pojasnili, kakšne so naloge slovenskih vojakov pri varovanju meje. S policisti pri varovanju meje sodelujejo v mešanih patruljah, ki jih običajno sestavljata po dva vojaka in en policist. Ni nujno, da so vseskozi fizično skupaj, ampak so lahko tudi v stiku s pomočjo komunikacijskih sredstev.

Vojaka policistu nudita predvsem podporo in varnost pri izvajanju njegovih nalog in izvajanju postopka z osebami. Vojakova naloga je, da varuje sebe in policista med izvajanjem policijskih opravil, so pojasnili pri Slovenski vojski.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske, brigadir Robert Glavaš je v četrtek poudaril, da bodo dogodek raziskali. “Ne dopuščamo prekoračitev pooblastil. Vsakršno odstopanje je treba sankcionirati,” je dejal.

Hojs v Metliki: V kratkem bomo odprli maloobmejne prehode s Hrvaško

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes, 12. junija 2020, na povabilo župana Občine Metlika Darka Zevnika obiskal Metliko. Glavna tema pogovora je bila mejna in varnostna problematika na tem območju.

Kot je dejal minister, je bila v času epidemije problematika mejnih prehodov kar precej izpostavljena: »Verjamem, da bo na današnji dopisni seji vlada sprejela odlok, s katerim bomo s 15. junijem, torej s ponedeljkom odprli tudi maloobmejne prehode in tako sprostili lokalni promet oziroma prehajanje dvolastnikov.«

Pogovarjali so se tudi o možnih rešitvah za mejni prehod Metlika. »Tu s strani Ministrstva za notranje zadeve ne moremo kaj dosti narediti. Infrastruktura mejnega prehoda je zadostna in dovolj velika, bomo pa poskušali na organizacijski plati, predvsem v dogovoru s hrvaškimi varnostnimi organi vzpostaviti, da bi oni v kritičnih urah pojačali svoje moštvo, kar bi pomenilo krajše kolone na naši strani.«

O pobudi Občine Metlika o omejitvi prometa tovornih vozil prek Vahte oziroma Gorjancev je minister dejal, da pobudo podpira, je pa za to pristojno Ministrstvo za infrastrukturo. Verjame, da bodo v relativno kratkem času našli rešitev v smeri, da se omeji promet za tovorna vozila na cesti Novo mesto–Metlika.

Glede pisma dolenjskih in belokrajnskih županov o romski problematiki predsedniku vlade pa je Hojs napovedal, da se bodo naslednji teden sestali predstavniki notranjega ministrstva oziroma policije in najbolj izpostavljenih občin Novo mesto in Kočevje. Ob tem od policije na terenu pričakuje, da bo okrepila vse aktivnosti, ki bodo preprečevale bodisi kršitve javnega reda in miru bodisi izvedbe kaznivih dejanj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine