18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Minister za infrastrukturo in predsednik uprave DARS o rešitvah za več reda in varnosti na avtocestah

Piše: C. R.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in predsednik uprave DARS mag. Valentin Hajdinjak sta na srečanju govorila o pred dnevi sprejetem zakonu o cestah.

Zakon med drugim daje družbi DARS možnost, da določi pravila in postopke tudi za odvoz okvarjenih in poškodovanih vozil, lažjih od 3.500 kg, z avtocest in hitrih cest ter s tem zagotovi večjo varnost uporabnikov avtocestnega omrežja. Predlog zakona je namreč povzročil nemalo razburjenja na strani izvajalcev avtovlek, sogovornika pa sta se strinjala, da so nekatera opozorila s strani Sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici vredna preučitve. Hkrati sta podprla tudi prizadevanja DARS, da se na slovenskem avtocestnem križu vzpostavi več reda in višja stopnja varnosti ter pretočnosti prometa.

Minister in predsednik uprave po podrobni preučitvi in tehtanju argumentov sprejemata večino pomislekov glede vsebine 7. člena zakona o cestah, ki je bil v sredo v državnem zboru sprejet na predlog skupine poslancev, in jih v napovedi zahteve za izglasovanje veta na zakon navaja Obrtno-podjetniška zbornica. Strinjala sta se, da je v tem trenutku, glede na pomisleke in neodobravanje rešitev, ki izhajajo iz zakona, verjetno najustreznejša postopkovna opcija izglasovanje odložilnega veta s strani Državnega sveta Republike Slovenije in posledično takojšnja novelacija predloga zakona.

V luči iskanja najustreznejših rešitev sta se tako dogovorila, da se že v naslednjem tednu sestanejo predstavniki upravljalca avtocest (DARS) in Sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici ter dorečejo predlog operativnih rešitev in način, da bodo asistenčni izvajalci avtovlek, ki izpolnjujejo pogoje, tudi v prihodnje varno in ažurno odvažali vozila s slovenskih avtocest in hitrih cest. Tako bo za vse uporabnike slovenskih avtocest zagotovljena tudi večja varnost. Vodstvi DARS in Sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici bosta na podlagi današnjega dogovora poskušali oblikovati skupne rešitve kot del novega predloga zakona o cestah, ki bodo v nadaljevanju predstavljene tudi zavarovalnemu združenju, in bodo podrobneje opredelile vlogo, odgovornost in dolžnosti izvajalcev avtovlek z avtocest in hitrih cest.

Novi predlog zakona naj bi med drugim vseboval tudi v trenutnem zakonu predstavljene rešitve glede zaračunavanja odškodnin za povzročeno škodo, ki jo na vozišču povzročajo vozniki preobremenjenih in pretežkih tovornih vozil.

Vir: Gov.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine