9.8 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Minister Vizjak: »Prizadevali si bomo za hitro in ambiciozno izvajanje agende Zelenega dogovora«

Piše: L. B.

Včeraj je minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak na zasedanju Odbora za okolje, zdravje in varno hrano Evropskega parlamenta predstavil program in prednostne naloge slovenskega predsedovanja na področju okolja in podnebnih sprememb. Ključni prednostni nalogi sta zakonodajni paket Fit for 55 (znižanje emisij toplogrednih plinov za 55 % do 2030) in Mednarodno podnebno konferenco novembra v Glasgowu.

Ministrstvo za okolje in prostor bo nadaljevalo z doslednim in ambicioznim izvajanjem agende Zelenega dogovora in uresničevanja ciljev, zastavljenih v okviru Tria (z Nemčijo in Portugalsko), zlasti na področju podnebnih sprememb, biotske raznovrstnosti in krožnega gospodarstva.

Slovenija bo namenila veliko pozornosti uresničevanju cilja, da EU ohrani vodilno vlogo na mednarodni ravni na področju boja proti podnebnim spremembam in na področju biotske raznovrstnosti.

Na neformalnem srečanju ministrov za okolje, ki bo potekalo 20. in 21. julija, se bo začela razprava o podnebno-energetskem zakonodajnem paketu Fit for 55 (Pripravljeni na 55). Paket Pripravljeni na 55 se zavzema za znižanje toplogrednih plinov (TPG) za vsaj 55 % glede na leto 1990. »Zagotovili bomo koherenten in celovit pristop pri obravnavi posameznih dosjejev, na vseh relevantnih delovnih skupinah in formacijah sveta« je poudaril minister Vizjak.

Ena izmed prav tako pomembnih prioritet slovenskega predsedovanja bodo zahtevna podnebna pogajanja na Mednarodni podnebni konferenci COP26 v Glasgowu.

Za ohranitev biotske raznovrstnosti si bomo prizadevali, da bodo do leta 2050 vsi svetovni ekosistemi obnovljeni, odporni in ustrezno zavarovani. »Zagotavljam vam, da bo EU še naprej pozivala k nujnemu ukrepanju in odločno prevzela vodilno vlogo za zaščito in obnovo narave doma in po svetu,« je dejal minister.

Slovenija pa bo v povezavi s krožnim gospodarstvom prav tako nadaljevala z obravnavo predloga uredbe o baterijah in odpadnih baterijah, ki predstavlja vzorčni primer celovitega pristopa do celotnega življenjskega cikla proizvoda. Minister je povedal: »Veliko časa in truda bomo namenili nadaljnji obravnavi tega dosjeja v prihodnjih mesecih in naša prizadevanja bodo usmerjena v iskanje rešitev ključnih odprtih vprašanj.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine