4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Minister Poklukar odredil izredni nadzor pri vseh trgovcih z orožjem

Notranji minister Boštjan Poklukar je Inšpektoratu RS za notranje zadeve takoj po kraji orožja iz poslovnih prostorov podjetja, ki se ukvarja s prodajo orožja, odredil izredni nadzor pri vseh trgovcih z orožjem, so sporočili z ministrstva. Kot so zapisali, ima podjetje 365 PLUS, v katerega so vlomili, vsa potrebna dovoljenja.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so na ministrstvu za notranje zadeve in Inšpektoratu RS za notranje zadeve z vlomom v podjetju 365 PLUS seznanjeni. Pri preverjanju pa so že ugotovili, da ima podjetje vsa potrebna dovoljenja za opravljanje dejavnosti prometa z orožjem.

V omenjenem podjetju so inšpektorji leta 2015 opravili dva nadzora glede prometa s pirotehniko in orožjem. Pri orožju nepravilnosti niso ugotovili, pri pirotehniki pa so trgovcu izrekli prepoved prodaje in globo v višini 5.000 evrov, saj so ugotovili, da pirotehnične izdelke prodaja brez ustreznega dovoljenja. Nadzor so izvedli tudi v letu 2017, v njem pa nepravilnosti niso ugotovili.

Notranje ministrstvo pri tem pojasnjuje, da inšpektorji Inšpektorata RS za notranje zadeve opravljajo redne nadzore pri trgovcih z orožjem – predvsem glede ustreznosti prostorov za promet z orožjem, stanja orožja in streliva glede na izdana dovoljenja, skladiščenja in hrambe ter ustreznega varovanja. Takoj po kraji orožja, ki se je zgodila v noči na sredo, pa je minister Poklukar inšpektoratu odredil izredni nadzor pri vseh trgovcih z orožjem v Sloveniji, ki jih je skupno 83.

Ob tem na ministrstvu na splošno še pojasnjujejo, da se na podlagi zakona o orožju lahko s prometom z orožjem (ki pomeni tudi trgovino z orožjem) ukvarjajo gospodarske družbe in podjetniki, ki izpolnjujejo splošne pogoje za poslovanje gospodarske družbe in posebne pogoje po omenjenem zakonu. Trgovec pa lahko prične opravljati svojo dejavnost, ko dobi dovoljenje ministrstva za notranje zadeve.

Prostor v trgovini, kjer se hrani orožje, je lahko namenjen izključno hrambi orožja in mora biti mehansko zaščiten. Mehanska zaščita prostora pomeni, da morajo biti vsa okna, če se orožje hrani v pritličju zgradbe, od zunaj zavarovana s kovinskimi rešetkami ali posebej zaklenjenimi lesenimi polkni oziroma kovinskimi roloji. Mehansko zaščitena morajo biti tudi okna s kovinskimi okvirji in z varnostno zasteklitvijo. Vrata v prostoru, kjer se hrani orožje, morajo biti masivna, brez steklenih odprtin, z mehanizmom večtočkovnega zapiranja ali s ključavnico, varovano proti lomljenju. V primeru enotočkovnega zaklepanja morajo biti vrata dodatno varovana s prečno zaporo, navajajo na ministrstvu.

Kot še dodajajo, mora biti v času, ko v objektu ni prisotnih oseb, prostor tudi elektronsko zaščiten (senzorji gibanja, videonadzor …). Za določene kategorije orožja, če se v prostoru hrani več kot 30 kosov, pa mora biti v času, ko v objektu ni oseb, signal vezan na intervencijski center varnostnega podjetja.

Na ministrstvu sicer poudarjajo, da je področje trgovine z orožjem v Sloveniji zelo dobro urejeno – tako zakonodajno z zakonom o orožju in drugimi podzakonskimi predpisi kot tudi v praksi pri samih trgovcih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine