12.6 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Minister Počivalšek: Ne nameravam odstopiti, imam polno podporo premierja za nadaljnje delo

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek po torkovih hišnih preiskavah ne namerava odstopiti, prav tako ima polno podporo premierja Janeza Janše za nadaljnje delo, je dejal v današnjem odzivu. Do preiskave ni brezbrižen, s preiskovalci je sodeloval in predložil vse dokaze. Pričakuje, da bodo svoje delo opravili konstruktivno in hitro.

 

V torek je po Sloveniji namreč potekalo več hišnih preiskav glede nabav medicinske opreme med epidemijo novega koronavirusa. Med drugim so se preiskovalci mudili pri Počivalšku doma in v prostorih ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Počivalška, ki je bil za čas preiskave pridržan, so odpeljali še na Nacionalni preiskovalni urad (NPU), od koder so ga spustili v poznih večernih urah.

Kot je danes dejal minister, ga preiskava ni presenetila, saj da je bila posledica vseh dosedanjih pritiskov, političnih manevrov in insinuacij, ki so se pojavljaje v javnosti.

“Svojih odločitev, ki sem jih sprejel v času epidemije z namenom preprečevanja človeških žrtev, ne bom opravičeval, jih bom pa zagovarjal kjerkoli in kadarkoli,” je bil jasen.

Po Počivalškovih besedah se bo agonija z zaščitno in drugo medicinsko opremo, potrebno v času epidemije, nadaljevala, dokler pristojne institucije ne bodo predstavile svojih ugotovitev. Na to je pripravljen in s tem nima nobenih težav, je dejal. Dodal je še, da v Sloveniji velja načelo nedolžnosti vse do pravnomočne obsodbe.

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat pa je o preiskavah pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku poudaril, da morajo v pravni državi odločiti sodišča in ne ulica ali politika. “Nikakor ne pristajamo na izvensodne politične procese. Ti pa se dogajajo,” je rekel. Delo policije je ocenil kot učinkovito, pozval pa je k dokončanju sodnih postopkov.

Kot je izpostavil Horvat, morajo preiskave doživeti svoj epilog. “Takšne stvari se ne morejo končati z odmevnimi hišnimi preiskavami. V NSi si želimo, da se preiskava zaključi in pričakujemo čimprejšnjo odločitev sodišč,” je povedal v izjavi za medije pred DZ. Kot pravi, bo sodni epilog pokazal, ali so sumi pri nabavi zaščitne opreme upravičeni.

Opozoril pa je na primere preiskovanja gospodarskega kriminala v preteklih letih. “Preiskave se začnejo s spektakularnimi hišnimi preiskavami, ne doživijo pa potem sodnega epiloga,” je izrazil zaskrbljenost.

Poudaril je še, da sta slovenska policija in Nacionalni preiskovalni urad (NPU) tokrat dokazala, “da se da delati hitro in učinkovito”. Na vprašanje, ali v NSi delijo mnenje SDS o konspirativnosti policije, pa je odgovoril, da se s tem ne ukvarjajo.

Ob preiskavah sta v torek odstopila tudi notranji minister Aleš Hojs in generalni direktor policije Anton Travner. Kot je dejal Horvat, poslanci koalicije ne bodo zahtevali dodatnih pojasnil. “Hojs je praktično povedal vse, kar je nameraval povedati,” je pojasnil.

Na pozive opozicije, da naj odstopi celotna vlada, pa Horvat odgovarja, da je osnovni cilj vsake opozicije priti čim prej na oblast. “Če bi opozicija mislila resno s tem, kar govori, bi danes ali pa že v torek predlagala novega mandatarja,” je dodal.

V torkovi izjavi ob odstopu pa je Hojs omenil še, da je proti ministru za obrambo Mateju Toninu spisana kazenska ovadba. “Mi se ne bojimo nobenih ustrahovanj. Policija in NPU pa morata delati profesionalno. Upam, da ne politično,” je še rekel.

Zadnje novice

Sorodne vsebine