0.8 C
Ljubljana
petek, 3 decembra, 2021

Minister Matej Tonin na slovesnosti ob dnevu suverenosti: “Danes slavimo tiste, ki ste z orožjem in za ceno lastnih življenj branili našo mlado državo.”

Piše: L. K. F.

»Praznujemo pogum, neomajno vero in enotnost. Naša država nam ni bila podarjena. Izbojevana je bila v vojaškem spopadu z mnogo močnejšim nasprotnikom. Uspelo nam je, kar redko uspe celo velikim narodom. In na to moramo biti ponosni,« je sinoči na slovesnosti v Kopru poudaril obrambni  minister mag. Matej Tonin.

Ob včerajšnjem prazniku, dnevu suverenosti, ko se spominjamo odhoda zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade z območja Republike Slovenije, je bila osrednja državna slovesnost v Kopru. Slavnostni govornik na proslavi je bil minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin. Z dnevom suverenosti, ki sicer ni dela prost državni praznik in ga praznujemo od leta 2015, obeležujemo odhod zadnjih enot in vojakov Jugoslovanske ljudske armade z območja Republike Slovenije. “Dan suverenosti je velik praznik za vse, ki ljubimo svojo domovino. Je priložnost, da se spomnimo vseh, ki so skozi dolga stoletja verjeli v idejo samostojne Slovenije. Slavimo tiste, ki ste z orožjem in za ceno lastnih življenj branili našo mlado državo,” je v začetku govora opomnil minister Tonin.  “Samostojne Slovenije ne bi bilo brez oboroženega odpora. Zato gre na tem mestu moja velika zahvala vsem, ki ste domovino pripravili, da smo se zmogli zoperstaviti agresiji Jugoslovanske armade. Vsem domoljubom, ki so zaradi udejstvovanja v vojni za Slovenijo utrpeli trajne zdravstvene posledice ali za domovino žrtvovali svoja življenja, mora država izkazati najvišje spoštovanje,” je še dodal minister.

»Beležimo rekordno gospodarsko rast in zgodovinsko nizko brezposelnost. Vsi ti pozitivni projekti, ki dejansko vplivajo na boljše življenje in večjo blaginjo vseh, pa večkrat ostanejo spregledani,« obžaluje Tonin. (foto: Vlada RS)

Odhod zadnjih vojakov JLA predstavlja sklepno dejanje v procesu slovenskega osamosvajanja. Minister je v svojem nagovoru čas osamosvajanja označil kot čas, ki bo v slovensko zgodovino zapisan z zlatimi črkami, saj smo takrat izkazali sposobnost povezovanja in sodelovanja, kljub očitnim in vidnim razlikam. Obenem pa je spomnil, da je bil to tudi čas tragičnih zgodb. “Moja generacija, ki žanje sadove samostojne Slovenije, je dolžna izkazovati hvaležnost in negovati spomin na vse junake osamosvojitve,” je dodal Tonin in poudaril, da s paketom veteranskih zakonov po 30 letih država popravlja krivice in tistim, ki so utrpeli trajne posledice ali za domovino žrtvovali svoja življenja, izkazuje najvišje spoštovanje. “Politične stranke, institucije, mediji in civilna družba so projekt oblikovanja samostojne slovenske države razumeli kot skupno pot, za katero je vredno na stran postaviti naše razlike,” je še dejal.

Minister je še spomnil, da nam dogodki vojne za Slovenijo jasno izpričujejo, da je dobro opremljena in izurjena Slovenska vojska ključna za zavarovanje in ohranitev slovenske suverenosti: “Slovenska vojska je eden od temeljev slovenske državnosti in mora predstavljati vir našega državljanskega ponosa.” V nadaljevanju je minister orisal prizadevanja za izboljšanje razmer v Slovenski vojski v zadnjem letu in pol, obenem pa poudaril, da se izboljšuje tudi kadrovska struktura, saj je med mladimi vedno več interesa za služenje domovini. “Prepričan sem, da skupaj lahko ustvarimo moderno in dobro izurjeno Slovensko vojsko, na katero bomo lahko ponosni,” je poudaril.

“Namesto, da delujemo drug proti drugemu, delujmo skupaj za Slovenijo. Osredotočimo se na stvari, ki nas povezujejo. Veselimo se uspehov drug drugega. Povezani namreč lahko storimo neverjetne reči,” je izpostavil obrambni minister. (foto: Vlada RS)

Ob koncu nagovora je  Tonin nagovoril tudi razdvojenost slovenske družbe. “Namesto, da delujemo drug proti drugemu, delujmo skupaj za Slovenijo. Osredotočimo se na stvari, ki nas povezujejo. Veselimo se uspehov drug drugega. Povezani namreč lahko storimo neverjetne reči,” je še sklenil Tonin.

Program državne slovesnosti so sooblikovali Orkester Slovenske vojske, Policijski orkester, Otroški pevski zbor Osnovne šole Koper, Učiteljski pevski zbor Deve in solistke Anika Horvat, Ana Dežman in Štefica Stipančević.

Zadnje novice

Sorodne vsebine