11.6 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Minister Logar prihodnji teden na obisku v Rimu in Vatikanu

Zunanji minister Anže Logar bo 10. decembra na obisku v Rimu, kjer se bo srečal z italijanskim kolegom Luigijem Di Maiom. Po napovedih bosta med drugim govorila o slovenski manjšini v Italiji, izključni gospodarski coni v Jadranu in aktualnih vprašanjih v EU. Naslednji dan bo Logar na obisku pri Svetem sedežu.

 

Kot so danes še sporočili z zunanjega ministrstva, bodo pogovori med zunanjima ministroma namenjeni pregledu dvostranskih srečanj v letu 2020, med katerimi izstopa obeležitev stoletnice požiga Narodnega doma v Trstu 13. julija in dogovor o vrnitvi poslopja slovenski manjšini. V tem kontekstu bodo obravnavana tudi druga aktualna vprašanja slovenske manjšine v Italiji. Trenutno je najbolj pereče vprašanje zastopstva manjšine v italijanskem parlamentu. Manjšina želi, da bi ji zastopstvo zagotovil spremenjen volilni zakon.

Med temami pogovorov bodo tudi italijanski načrti razglasitve izključne gospodarske cone v Jadranu. Te načrte je Di Maio razkril v ponedeljek med obiskom v Zagrebu in k podobni razglasitvi pozval tudi Hrvaško. Logar je v virtualnem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju po zasedanju zunanjih ministrov zveze Nato dejal, da v povezavi z izključnimi conami v Jadranu od evropskih partneric pričakuje ravnanje v evropskem duhu. Gre za strateško vprašanje, ki ga nameravajo reševati s strpnim dialogom in ne na očeh javnosti, je še izpostavil.

Ministra bosta izmenjala stališča tudi o ukrepih za soočanje s pandemijo covida-19, posebej glede aktualnih razprav na ravni Evropske unije.

Pogovori bodo potekali tudi o regionalnem sodelovanju, sodelovanju v EU makroregionalnih strategijah in drugih regionalnih okvirjih.

Minister Logar bo italijanskemu kolegu predstavil tudi prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici naslednjega leta, so sporočili z MZZ.

Vodja slovenske diplomacije bo obisk v petek nadaljeval pri Svetem sedežu. Sestal se bo z gostiteljem, tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem, sprejel ga bo tudi državni tajnik Svetega sedeža kardinal Pietro Parolin.

Predvideni so pogovori o aktualnih razmerah v Evropi in svetu. Poudarek bo na humanitarnih vprašanjih, zaščiti najbolj ranljivih družbenih skupin, pomenu boja proti revščini in zagotavljanju trajnostnega razvoja, napovedujejo na MZZ.

Minister se bo udeležil tudi avdience pri papežu Frančišku za člane slovenske delegacije, ki v letošnjem letu pripravlja božično drevo na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Bo tudi slavnostni govornik na slovesni osvetlitvi božičnega drevesa.

Ob robu obiska v Vatikanu in Rimu je po navedbah MZZ predvideno tudi srečanje Logarja z Davidom Beasleyem, izvršnim direktorjem Svetovnega programa za hrano s sedežem v Rimu. Svetovni program za hrano je letošnji prejemnik Nobelove nagrade za mir.

Zadnje novice

Sorodne vsebine