21.2 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Minister Logar bo imel v Rimu pogovore o italijanskih načrtih razglasitve izključne gospodarske cone v Jadranu

Zunanji minister Anže Logar bo na pogovorih v Rimu 10. decembra spregovoril tudi o italijanskih načrtih razglasitve izključne gospodarske cone v Jadranu, so sporočili iz zunanjega ministrstva. Te načrte je italijanski zunanji minister Luigi Di Maio razkril v ponedeljek med obiskom v Zagrebu in k podobni razglasitvi pozval tudi Hrvaško.

Ministrstvo za zunanje zadeve deli skrb vseh ostalih držav ob Jadranu za celovito zaščito Jadranskega morja in podpira vsa prizadevanja glede različnih načinov izvajanja te zaščite. Glede vprašanja razglasitve izključne ekonomske cone (EEZ) s strani Italije in Hrvaške ministrstvo spremlja dogajanja preko običajnih diplomatskih kanalov. EEZ bo prav tako ena od tem pogovora ministra dr. Logarja v Rimu 10. decembra.

Kot so še sporočili z MZZ, dogajanje glede razglasitve izključne gospodarske cone s strani Italije in Hrvaške spremljajo “preko običajnih diplomatskih kanalov”. Sicer pa zunanje ministrstvo “deli skrb vseh ostalih držav ob Jadranu za celovito zaščito Jadranskega morja” in podpira “vsa prizadevanja glede različnih načinov izvajanja te zaščite”, so zapisali v pisnem odzivu za STA.

Italijanski minister je sicer v ponedeljek v Zagrebu povedal, da je italijanska vlada sprožila zakonodajni postopek za razglasitev svoje izključno gospodarske cone v Jadranu. Hkrati je po pogovorih s hrvaškim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom izrazil pričakovanje, da bo temu sledila tudi Hrvaška.

Hrvaška vlada je sicer novembra 2017 sprejela sklep, da Hrvaška v okviru konvencije Združenih narodov o pomorskem pravu in pravnega reda EU uresničuje svoje pravice in interese na Jadranu ter da ni potrebe za razglasitev izključno gospodarskega pasu. Vladajoča večina na čelu s HDZ je tudi v prejšnjem sklicu sabora lani zavrnila predlog opozicije, da bi Hrvaška razglasila svojo izključno gospodarsko cono v Jadranu.

A v vladajoči HDZ zdaj napovedujejo, da bo sabor še do konca jesenskega zasedanja razglasil hrvaško izključno gospodarsko cono v Jadranu, poroča hrvaško uredništvo televizije N1 na svojih spletnih straneh. To je danes napovedal vodja poslanske skupine HDZ Branko Bačić.

Razglasitev izključno-gospodarske cone omogoča mednarodna konvencija o pravu morja. Obalni državi daje možnost razglasitve take cone do 200 navtičnih milj od obale, v njej pa ima ekskluzivne pravice glede izkoriščanja morskih virov in tudi energije morja in vetra.

Di Maio je v ponedeljek že nakazal pripravljenost Italije na pogovore s Hrvaško o razmejitvi con obeh držav. S tem v Jadranskem morju ne bi bilo več prostega odprtega morja, do katerega pa naj bi imela Slovenija dostop v skladu z arbitražno odločbo o meji med Slovenijo in Hrvaško. Slovenija te odločitve ne priznava.

Zadnje novice

Sorodne vsebine