19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Minister Koritnik glede razvoja umetne inteligence: »Nujno je treba okrepiti sodelovanje med evropskimi raziskovalnimi središči za umetno inteligenco«

Piše: L. B.

Včeraj je potekal drugi dan Blejskega strateškega foruma, kjer se je minister za javno upravo Boštjan Koritnik na dvostranskem srečanju sestal s predstavniki podjetja Google. Kasneje je kot govornik sodeloval na panelu z naslovom Digitalna Evropa – Sprostitev potenciala (Digital Europe – Unlocking the potential).

Minister je z vodjo oddelka za javne politike pri Googlu Marto Poslad in Igorjem Zgrabljičem spregovoril o prioritetah Slovenije na področju digitalizacije. Svojo pozornost so namenili tudi Aktu o digitalnih storitvah, Aktu o umetni inteligenci ter Aktu o upravljanju podatkov.

V nadaljevanju se je minister za javno upravo udeležil panela z naslovom Digitalna Evropa – Sprostitev potenciala. Razpravljali so o tem, kako naj Evropska unija oblikuje okvir, ki bo omogočil začetek sprejemanja umetne inteligence na način, ki bo osredotočen na človekove pravice.

Minister Koritnik je ob tem ponovno poudaril, da je za slovensko predsedstvo bistveno, da se ustvari visoka raven zaupanja v umetno inteligenco. »Umetno inteligenco moramo razvijati in uporabljati odgovorno, s poudarkom na skupnih interesih in ljudeh. Nova pravila, ki jih pripravlja Evropska komisija se bodo morala neposredno uporabljati na enak način v vseh državah članicah. Le tako bomo namreč lahko ustvarili enotno in zaupanja vredno digitalno okolje. Zato moramo nujno okrepiti sodelovanje med evropskimi raziskovalnimi središči za umetno inteligenco ter s tem ustvariti mrežo, ki bi usklajeno oblikovala varne in uporabnikom prijazne digitalne rešitve.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine