29.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

Minister Koprivnikar je leta 2015 padel v skrbno načrtovano zasedo skupine policistov

Ministra za javno upravo v vladi Mira Cerarja Borisa Koprivnikarja so policisti novembra 2015 ustavili in opravili test alkoholiziranosti. Kasneje se je izkazalo, da je bil minister ujet v skrbno načrtovani akciji policistov, pet udeleženih policistov je prejelo izredne odpovedi. Ker se želi minister za notranje zadeve Aleš Hojs prepričati, da v primeru državnega sekretarja Franca Breznika ni prišlo do podobne zasede, njegovega odstopa še ne bo sprejel do razjasnitve okoliščin.

 

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Breznik je ministru Alešu Hojsu včeraj ponudil odstop po tistem, ko je 2. aprila v službenem avtomobilu vozil prehitro in pod vplivom alkohola. Alkotest je pokazal 0,44 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, je razkril POP TV. Hojs je dejal, da bo odstop najverjetneje sprejel, toda še pred tem bo preveril, da ni prišlo do podobnega primera, kot v primeru ministra za javno upravo v Cerarjevi vladi, Borisa Koprivnikarja.

Spomnimo: Novembra 2015 se je minister Koprivnikar udeležil koncerta svoje rock skupine, toda, ko se je odpravljal domov iz gostinskega lokala, so ga v zasedi pričakali policisti in z njim opravili alkotest.

Čuden občutek Koprivnikarja ni prevaral

Pri tem se je izkazalo, da minister med preverjanjem ni bil alkoholiziran, toda kasneje je izbruhnila afera, ki je pet policistov stala delovnega mesta, policista, ki sta ministra ustavila pa sta prejela opomin. V javnost so namreč prišli izseki Facebook pogovorov med policisti, na katerih je bilo razvidno, da je bila policijska akcija lova na ministra Koprivnikarja skrbno načrtovana, policisti pa so se med seboj dogovarjali o namenskem preverjanju. Celo predstavniki sindikata so priznali, da je prihajalo do sporne komunikacije med akterji, niso pa mogli potrditi, da je bila dotična komunikacija avtentična. Koprivnikar je po policijskem postopku in še pred razkritjem afere na Facebooku zapisal, da je imel “čuden občutek”, saj ni storil ničesar narobe.

Koprivnikar (v delu) 1

Gre pri sekretarju Brezniku za ponovitev zgodbe?

Koprivnikar ni bil prvi in niti zadnji politik, ki je padel v kremplje policije. Številne slovenske politike so v preteklosti ustavili policisti, koliko izmed njih je bilo dogovorjenih, ne bomo nikoli izvedeli.

  • Redne težave s policisti je imel Zmago Jelinčič, ki so ga kar nekajkrat ustavili. Ker je menil, da je šlo za dogovorjeno in načrtovano zasedo, je leta 2004 zavrnil opravljanje testa alkoholiziranosti.
  • Bivšo notranjo ministrico Katarino Kresal so policisti ustavili leta 2010, ko je v službenem vozilu drvela z neprilagojeno hitrostjo 166 kilometrov na uro. Njen voznik med drugim ni upošteval varnostne razdalje, zato so ju na avtocesti proti Novi Gorici ustavili policisti. Kresalova je kršitve obžalovala in dejala, da ni vedela, da se pelje tako hitro. Voznika so oglobili s kaznijo 460 evrov in 6 kazenskimi točkami.
  • Ko je vozil z modro lučjo mimo kolone po odstavnem pasu, so policisti oglobili tudi bivšega prometnega ministra Patricka Vlačiča.
  • Tudi sedanji predsednik republike Borut Pahor je že bil tarča policistov. Leta 2012 so ga zaradi prehitre vožnje oglobili za 200 evrov in mu pripisali 3 kazenske točke. Pri opravljanju alkotesta pa je ‘napihal’ 0,0.
  • Verjetno najbolj odmevna akcija je bila, ko so policisti ustavili Gašparja Gašparja Mišiča, zaradi česar je izgubil vozniško dovoljenje, saj je vozil pod vplivom alkohola. Ustavili so ga prav tako “naključno”.
  • Leta 2019 so ustavili nekdanjega vodjo sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Roberta Mundo, o katerem je vir takrat povedal: “Prometni policisti so med rutinskim policijskim pregledom na širšem območju Maribora ustavili šefa mariborskih kriminalistov Roberta Mundo. Pobegnil je, a so ga dobili in sledil je alkotest. Pokazal je, da je šef kriminalistov na prešerni praznik vozil pijan, z 0,51 mg/l alkohola.”

Nazadnje so 2. aprila v popoldanskih urah na ljubljanski obvoznici ustavili sekretarja Franca Breznika, ko se je vračal s sestanka, ki ga je imel s predstavniki podjetja Derby banane. Tam je, kot pravi, urejal donacijo za humanitarne organizacije v njegovi občini Lenart. Povedal je, da je prav tam, z donatorji, popil dva kozarčka žgane pijače, prepričan, da ne bo napihal. Vendar je pri vožnji prekoračil hitrost. Na mesto 100 kilometrov na uro je vozil 120, pri tem pa so ga zasačili policisti, ki so mu odredili alkotest.

Ker je napihal, čez dovoljeno mejo, so mu vožnjo naprej prepovedali, službeni avto pa je zato pustil na prvem avtocestnem izvozu. Pravi, da je storil napako, a da bo, oziroma je, sam poravnal vse kazni. Policija ga je kaznovala s 600 evri in 16 kazenskimi točkami. Če bo treba, bo stopil tudi pred sodnika za prekrške, pravi Breznik. In če se je najprej branil, da je že s tem prevzel vso odgovornost, pa je nazadnje danes ministru Hojsu vseeno ponudil svoj odstop.

Hojs je za Pop TV povedal, da bo Breznikov odstop najverjetneje tudi sprejel, pred tem se želi le prepričati, kako je ravnala policija v tem primeru. Verjame, da je ravnala korektno.

Rok Krajnc

Zadnje novice

Sorodne vsebine