22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Minister Jože Podgoršek s komisarko Stello Kyriakides o prednostnih nalogah predsedovanja EU

Piše: C. R.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek se je danes na daljavo pogovarjal z evropsko komisarko za zdravje in varno hrano Stello Kyriakides. Govorila sta o prednostnih nalogah Slovenije pri predsedovanju Svetu EU na področjih varne hrane, zdravja živali in rastlin ter fitofarmacevtskih sredstev, so sporočili z ministrstva.

Podgoršek je komisarki, kot so zapisali na ministrstvu, zagotovil, da bo Slovenija najvišjo mero pozornosti usmerila v zagotavljanje varnosti potrošnikov na področju hrane ter sledljivosti, navajanja porekla in učinkovitega inšpekcijskega nadzora. Slovenija bo glede na spremenjena pričakovanja potrošnikov pri označevanju porekla hrane po Podgorškovih napovedih nadaljevala tudi s prizadevanji za napredek pri spremembah načina označevanja mešanic medu.

Pri trgovinskih sporazumih s tretjimi državami, ki vplivajo na sektor kmetijstva, je po ministrovih navedbah pomembna zaščita visokih standardov EU, še posebej na področju veterinarstva. Izpostavil je fitosanitarne in sanitarne standarde ter zakonodajo, ki ureja področje gensko spremenjenih organizmov in zaščito dobrobiti živali.

Glede na nedavno objavljeno študijo Evropske komisije o novih genomskih tehnikah, ki je razburila okoljevarstvenike, Slovenija, tako Podgoršek, vidi potrebo po enotni evropski ureditvi regulacije proizvodov, ki so pridobljeni z novimi genomskimi tehnikami. Sicer pa gre za občutljivo temo, so dodali na ministrstvu.

Država bo v času predsedovanja Svetu EU usmerjala tudi razpravo glede na poročilo o pregledu zakonodaje na področju zaščite dobrobiti živali in glede na aktualna vprašanja. Konec leta je namreč pričakovati poročilo preiskovalnega odbora Evropskega parlamenta o zaščiti živali med prevozom.

Na področju zdravja živali je bil aprila letos po pojasnilih ministrstva dosežen pomemben mejnik. Začela so namreč veljati posodobljena pravila, ki so rezultat večletnega dela Evropske komisije in članic EU. Ravno v času slovenskega predsedovanja se izteče šestmesečno prehodno obdobje za čim bolj mehak prehod pri uporabi novih pravil. Slovenija pričakuje tudi krepitev čezmejnega sodelovanja v boju proti širjenju nekaterih bolezni, npr. afriške prašičje kuge.

V pripravah na predsedovanje je Slovenija kot vodilno temo za razpravo na zasedanjih delovne skupine vodij veterinarskih služb sicer opredelila digitalizacijo v veterinarski službi, v okviru katere se preučujejo možnosti uporabe različnih podatkov, ki jih evropske veterinarske službe dnevno zbirajo zaradi zagotavljanja preglednosti na področjih varne hrane, zdravja in dobrobiti živali.

Slovenija bo nadaljevala še razprave o temah, povezanih s pripravljenostjo za izvajanje ukrepov ob pojavu in preprečevanju vnosa nevarnih bolezni in škodljivcev rastlin, ter aktualnih vprašanjih s področja zdravja rastlin. Prednostna naloga Slovenije bo tudi usklajevanje in zastopanje stališč EU v okviru razprav o razvoju globalnih in regionalnih standardov na tem področju, poroča STA.

Na področju fitofarmacevtskih sredstev Slovenija v času predsedovanja ne pričakuje obravnave prednostnih zakonodajnih ali ne zakonodajnih dosjejev, bo pa v času predsedovanja predvidoma sodelovala na tretji konferenci o direktivi o trajnostni rabi pesticidov, ki jo bo organizirala Evropska komisija, so še zapisali na kmetijskem ministrstvu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine