16.3 C
Ljubljana
sreda, 18 maja, 2022

Minister Jernej Vrtovec na treh najbolj obremenjenih odsekih avtoceste napovedal gradnjo tretjega pasu

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Da bomo v prihodnosti lahko priča bolj pretočnemu prometu na določenih odsekih avtoceste, je na Twitterju zagotovil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec dopustnici, ki mora skupaj z ostalimi zaradi preobremenjenosti odseka na avtocesti s počasno potovati dlje, kot običajno.  Slednja se je pri svojem vprašanju nanašala na načrte upravitelja naših avtocest, o gradnji tretjega pasu med Postojno in Uncem. Vrtovec ji je pri tem zagotovil, da ima ministrstvo še v načrtu gradnjo tretjega pasu med Brezovico in Vrhniko in obrazložil, da bi morali odsek od Domžal proti Ljubljani že graditi, a se še zatika pri pridobivanju soglasij.

Po napornem letu dopustniki komaj čakajo na zaslužene počitnice, dopustniško brezskrbnost pa voznikom na cesti onemogočajo zastoji na cesti. V Sloveniji se z nepretočnostjo avtoceste na določenih odsekih soočamo že vrsto let, Dars pa že nekaj let napoveduje širitve na najbolj kritičnih odsekih. Slednje se je v času epidemije nekoliko umirilo, a po vrnitvi v normalno življenje ta problematika zopet postaja aktualna.

Po poročanju Primorskih novic je Dars objavil projektno nalogo za obnovo 5,5 kilometra dolgo traso od Unca do Postojne. Po obnovi načrtujejo, da bi po močnosti odstavni pas uporabili kot nadomestek za tretji pas, saj bo slednji po obnovi utrjen in širši. Dars gradnjo tretjega pasu načrtuje tudi na odseku med Brezovico in Vrhniko ter na priključku med Domžalami in Šentjakobom, so dejali pred epidemijo koronavirusa za Siol.

Foto: STA

Zaradi naraščajočega prometa na obeh odsekih so pri Darsu že izdelali idejno zasnovo za rekonstrukcijo “cestnega telesa” in objektov na obeh odsekih, prav tako pa tudi prometno-varnostno analizo občasne uporabe odstavnega pasu za vožnjo in stalne šestpasovnice brez odstavnih pasov. Rezultati analiz kažejo, da je vožnjo po treh pasovih med Domžalami in Zadobrovo (v obe smeri vožnje) ter med Kozarjami in Vrhniko smiselno uvesti. Na primorskem kraku avtoceste bi tako šestpasovnico dobili vse do Logatca, saj med Vrhniko in Logatcem že zdaj obstaja tretji pas oziroma pas za počasna vozila.

Dodatni pas na avtocesti bi po teh načrtih pridobili s preoblikovanjem obstoječega odstavnega pasu v vozni pas. Za tak poseg pa bodo morali najprej izvesti razširitev prečnega profila ceste ob današnjem voznem pasu. Obstoječih voznih pasov ne bodo ožili, izvedli pa bodo rekonstrukcijo sredinskega ločilnega pasu.

Tretji pas od Postojne do Unca je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec tudi osebno zagotovil preko Twitterja, ko ga je ena izmed voznic opozorila na kritično stanje v tem odseku. Tretji pas bo po navedbah ministra potekal na trasi med Ljubljano in Vrhniko. Pri tem je še pojasnil, da bi lahko gradnjo tretjega pasu med Domžalami in Šentjakobom že pričeli, a jim gradnjo v tem trenutku otežuje pridobivanje dovoljenj. Za več vprašanj o načrtovani gradnji, načrtih in rešitvah smo se obrnili neposredno na Ministrstvo za infrastrukturo. Ko bomo odgovore prejeli, jih bomo tudi objavili.

Policija je za ta konec tedna napovedala, da pričakuje povečan promet na avtocestah in na cestah, ki vodijo do mejnih prehodov. Policija v teh dneh še posebej opozarja, naj se vozniki na pot odpravljajo spočiti, vozijo naj s prilagojeno hitrostjo, na ustrezni varnostni razdalji in imajo s seboj zadosti tekočine. “V primeru zastojev ali prometnih nesreč naj na avtocesti ustvarijo reševalni pas, potniki pa naj med čakanjem v kolonah ne zapuščajo vozil,” so še zapisali na policiji.

Sorodne vsebine