30.7 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Minister Hojs: LMŠ je z vztrajanjem pri svojih predlogih glede pooblastil vojske dokazala politikantstvo

Notranji minister Aleš Hojs je glede zavrnitve predloga o podelitvi izrednih pooblastil vojski na sredini seji odbora DZ za obrambo na Twitterju ocenil, da je LMŠ z vztrajanjem pri svojih predlogih dokazala politikantstvo. Nekatere pripombe je Hojs upošteval, a opozarja, da je LMŠ na seji poudarjala: vse ali nič.

 

Kot je na Twitterju navedel minister, se v opozicijski LMŠ strinjajo, da je ukrep nujen, sicer ne bi predlagali, da velja takoj. LMŠ je predlagala, da bi ukrep veljal le do 30. aprila, ob čemer pa Hojs poudarja, da je to dejansko za dobrih štirinajst dni od uveljavitve.

Prav tako v LMŠ po navedbah Hojsa vztrajajo na tedenskem poročanju o izvajanju pooblastil parlamentarnim odborom, “sami pa v nekaj mesecih niti najnujnejše opreme niso zagotovili”. To, da bi Slovenska vojska (SV) izvajala pooblastila v pasu dveh kilometrov od mejne črte, pa je LMŠ po oceni ministra zapisala brez vsebinskih pojasnil in zgolj zaradi nasprotovanja njegovemu predlogu, da bi se pooblastila izvajala v petkilometrskem pasu. Omejitev dveh kilometrov bi bila neoperativna, je še opozoril minister.

Dodal je, da so druge pripombe LMŠ upoštevali, na odboru pa so poudarjali: vse ali nič.

Vlada je v predlogu sklepa navedla, da varnostne razmere, ki so posledica zaostrenih zdravstvenih razmer zaradi epidemije covida-19, zahtevajo, da zaradi zagotavljanja javne varnosti in učinkovitega nadzora zunanje schengenske meje pripadniki SV sodelujejo s policijo pri širšem varovanju državne meje ter pri tem izvajajo pooblastila, določena v prvem odstavku 37.a člena zakona o obrambi.

Predlog je predvidel, da bi pripadniki SV policijska pooblastila izvajali skupaj s policijo v skladu z načrtom policije in na podlagi njenih usmeritev na območju odsekov, sektorjev in sekcij ob slovenski schengenski meji v pasu petih kilometrov zračne razdalje od mejne črte oziroma do najbližje cestne komunikacije, če cestne komunikacije v tem petkilometrskem pasu zračne razdalje ni.

V skladu s predlogom bi vlada o izvajanju pooblastil SV seznanjala delovni telesi DZ, pristojni za obrambo in za notranje zadeve, in sicer s poročilom vsakih 14 dni po uveljavitvi sklepa in poročilom v enem mesecu po prenehanju izvajanja pooblastil v skladu s sklepom. Vojska bi imela ta pooblastila po vladnem predlogu največ tri mesece od uveljavitve sklepa. 

Minister Tonin: Zavrnitev sklepa o izjemnih pooblastilih vojske se mi v danih okoliščinah ne zdi državotvorna

Obrambni minister Matej Tonin spoštuje odločitev odbora DZ za obrambo, ki je zavrnil predlog sklepa o izvajanju izjemnih pooblastil vojske pri varovanju meje, čeprav se mu v danih okoliščinah ne zdi državotvorna. Na Twitterju je navedel, da zaradi hkratnega soočanja s povečanimi migrantskimi tokovi in boja z epidemijo policijo čakajo veliki izzivi.

Slovenska vojska (SV) bo pripravljena, ko bo o tem doseženo politično soglasje, je na Twitterju še zagotovil minister za obrambo.

Vladni predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi podelili izjemna pooblastila vojski pri širšem varovanju državne meje, na odboru DZ za obrambo v sredo zvečer ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih. Ob navzočih 19 poslancih jih je za predlagan sklep glasovalo 11, kar je manj od dveh tretjin, zato predlog ni bil sprejet oz. ga je odbor zavrnil. Proti sklepu je glasovalo sedem poslancev.

Koalicija bi namreč za aktivacijo omenjenega člena potrebovala pomoč opozicije, a z izjemo SNS opozicijske stranke sklepa niso podprle.

Koalicijske poslanske skupine so sicer v sredo zahtevale sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi. Ker je odbor DZ sklep zavrnil, DZ o sklepu na plenarni seji ne bo glasoval. Poslanske skupine bi lahko predstavile svoja stališča. Tako za zdaj še ni znano, ali bo izredna seja sploh sklicana, so za STA pojasnili v DZ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine