6.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Minister Hojs kritičen do potez Sindikata policistov Slovenije

Ministrstvo za notranje zadeve je kritično do očitkov Sindikata policistov Slovenije (SPS), da so policisti in drugi zaposleni na notranjem ministrstvu za vlado in delodajalca nepomembni. Notranji minister Aleš Hojs je v odzivu podvomil, da si sindikat resnično želi korektnega sodelovanja.

 

V sindikatu policistov so se danes namreč pridružili ugotovitvam dveh skupin sindikatov javnega sektorja, da je komisija za razlago kolektivne pogodbe za javni sektor s svojo razlago glede dodatka za delo v rizičnih razmerah presegla svoja pooblastila.

Obenem pa so zapisali, da so v teh težkih časih, ko so poleg zdravstvenih delavcev najbolj izpostavljena poklicna skupina, očitno “za vlado in delodajalca nepomembni in zgolj nujno zlo, ki ga je treba na vsak način izigrati in ponižati”. “Vladi in delodajalcu pa je edino merilo teptanje pravic zaposlenih,” so navedli.

Hojs je take ocene označil za nekorektne. “Ravno nasprotno, vlada zagotavlja, da bodo najbolj izpostavljene poklicne skupine zagotovo prejele dodatek za delo v rizičnih razmerah in med njimi so tudi policisti, ki delajo v nevarnih pogojih,” so navedli.

Kot so sporočili z notranjega ministrstva, iz razlage komisije za razlago kolektivne pogodbe za javni sektor nesporno izhaja, da so do tega dodatka upravičeni vsi, ki v času epidemije opravljajo delo in naloge v nevarnih pogojih dela, torej tudi policisti in drugi zaposleni na ministrstvu.

Ob tem pa so opozorili, da tudi med zaposlenimi, ki prihajajo na delo v času epidemije, obstajajo razlike glede izpostavljenosti tveganju, saj na primer tisti, ki svoje naloge opravljajo pretežno v pisarnah, niso izpostavljeni enakemu tveganju kot policisti, ki izvajajo policijska pooblastila na terenu in so ogroženi zaradi neposrednega stika z drugimi osebami.

Izpostavili so še, da je ministrstvo za javno upravo že predlagalo, naj se pripravijo enotne usmeritve, ki bodo zagotovile enako obravnavo zaposlenih glede upravičenosti do tega dodatka. Opozorili so tudi na novi dodatek za nevarnost ali posebne obremenitve v času epidemije, ki ga bo omogočil nedavno sprejeti interventni zakon za blažitev posledic epidemije.

“Poteze Sindikata policistov Slovenije zadnjih dni mi porajajo upravičen dvom, da si ta sindikat resnično želi korektnega sodelovanja, k čemur sem se sam v javnih nastopih večkrat zavezal,” je ob tem še navedel Hojs.

Zadnje novice

Sorodne vsebine