10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Zunanji minister Logar v Talinu z estonskim zunanjim ministrom Reinsalujem o okrepitvi sodelovanja

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes na delovnem obisku v Republiki Estoniji srečal z estonskim ministrom za zunanje zadeve Urmasem Reinsalujem. Ministra sta se zavzela za okrepitev tako dvostranskega sodelovanja kot sodelovanja med državami članicami na področju digitalnih storitev, kar bo bistveno za čimprejšnje okrevanje evropskega gospodarstva po krizi zaradi covida-19.

Slovenija in Estonija sta prijateljski državi in zaveznici znotraj Evropske unije in Nata, delita pa tudi številne podobne poglede na aktualna evropska in mednarodna vprašanja. V pogovoru sta se ministra zavzela za poglobitev sodelovanja med Slovenijo in Estonijo, predvsem v gospodarstvu in pri oblikovanju politik Evropske unije. Strinjala sta se, da mora Unija postati še enotnejša in odpornejša na nove globalne izzive. Izmenjala sta poglede na številne evropske teme, od konference o prihodnosti Evrope ter razprave o migracijah v povezavi s paktom za migracije in azil do prvega letnega poročila o stanju vladavine prava v Uniji, ki ga je Evropska komisija objavila konec septembra.

Ministra sta se pogovarjala o Belorusiji, pri čemer sta se strinjala glede čimprejšnjega ustreznega odziva EU, in izrazila podporo nujnim demokratičnim spremebam v državi. Minister dr. Logar je estonskemu zunanjemu ministru čestital za nestalno članstvo Estonije v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov v obdobju 2020-2021 in pozdravil njene številne pobude.

Estonija je ena najbolj naprednih držav članic EU na področju digitalizacije. Ministra sta spregovorila tudi o nujnosti poglobitve sodelovanja med državami članicami EU na področju digitalnih storitev in organizacij, umetne inteligence ter razvoja infrastrukture in povezljivosti. Zlasti po krizi zaradi covida-19 bodo za čimprejšnje okrevanje potrebni dostop do novih tehnologij, visoko usposobljeni ljudje ter znatna vlaganja, tudi v raziskave in inovacije. Strinjala sta se, da bo za spodbujanje potrebnih znanj ključna sinergija med raziskovalno, poslovno in izobraževalno sfero.
 
V okviru obiska je minister dr. Logar obiskal tudi sedež NATO Centra odličnosti za kibernetsko obrambo v Talinu, katerega članica je tudi Slovenija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine