2.5 C
Ljubljana
sreda, 6 decembra, 2023

Minister dr. Jože Podgoršek obiskal Botanični vrt Univerze v Ljubljani

Piše: C. R.

Minister dr. Jože Podgoršek je na povabilo prof. dr. Jožeta Bavcona obiskal Botanični vrt Univerze v Ljubljani. Le ta že 211 let skrbi za rastlinski svet Slovenije, ohranja domačo floro ter skrbi za ohranjanje krajine, podeželja in rastlinske pestrosti. Ima tudi največjo semensko banko avtohtonih rastlin ne le v Sloveniji, ampak tudi v srednjeevropskem prostoru.

Botanični vrt Univerze v Ljubljani je danes pomemben z vidika izobraževanja, prenašanju znanja, semen, ohranjanju naše krajine ter podeželja in spoznavanju naše rastlinske pestrosti. Vse od leta 1889 ima utečeno izmenjavo z vrtovi po svetu, tedaj s 30, danes pa kar preko BGCI (ang. Botanic gardens conservation international) s 3729 vrtovi. Minister dr. Podgoršek si je ogledal čudoviti zunanji del vrta z okolico in čebelnjakom ter tudi tropski rastlinjak. Strinjal se je vodstvom, da ko govorimo o pametnih vaseh in podeželju, je prav Botanični vrt tisti, ki bi znal veliko svetovati, ker Slovenijo zelo dobro poznajo. To svoje znanje v vrtu prenašajo na mlajše, saj je vrt najbolj odprta ustanova najširši javnosti. Nadalje je prof. dr. Bavcon ministru podrobneje predstavil zgodovino in pomen botaničnega vrta, pokazal semensko banko in zgodovinske lisitne o popisu rastlin, ki jih hranijo.

Minister dr. Jože Podgoršek si ogleduje popis semen. (foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)

Minister je pohvalil prizadevanje vodstva, da vzdržuje tako biotsko pester del narave, v katerem se obiskovalci izobražujejo in obenem najdejo tudi kotiček za sprostitev. V pogovoru so se dotaknili tudi opažanja, da v sodobnem kmetovanju primanjkuje znanja in prenosa dobrih tradicionalnih praks iz preteklosti, ki so bila usmerjene tudi v varovanje okolja. Pri tem je dr. Podgoršek izpostavil podpro države in prizadevanja za uporabo tehnologij in načinov proizvodnje, ki čim manj negativno vplivajo na naravne vire ob sočasnem ohranjanju pestrosti živalskih in rastlinskih vrst. »Strateški načrt skupne kmetijske politike prinaša tudi ukrepe za območja Natura 2000 in podporo izvajanju ukrepov iz načrtov upravljanja zavarovanih območij, usmerjen pa je tudi v varovanje in trajnostno upravljanje z naravnimi viri ter ohranjanje biotske raznovrstnosti«.

Botanični vrt je znan tudi po največji semenski banki avtohtonih rastlin ne le v Sloveniji, ampak tudi v srednjeevropskem prostoru. Ta šteje okoli 16.000 enot in vsebuje 3500 različnih vrst semen. Minister dr. Jože Podgoršek je ob tem izpostavil, da v okviru SKP spodbujamo sajenje medonosnih rastlin ter ohranjanje opraševalcev, ki pripomore k ohranjanju biotske pestrosti kot tudi k ohranjanju pestrosti opraševalcev za zanesljivo opraševanje v kmetijstvu.

Vir: Gov.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine