15.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 maja, 2024

Minister Černač na ogledu projekta v Višnji Gori

Piše: Gašper Stopar (Nova24tv)

V mesecu, ko obeležujemo Svetovni dan čebel, se v Višnji Gori, ob podpori evropskih sredstev zaključuje pomemben projekt, ki presega občinske in državne meje “Središče inovativnih tehnologij (ApiLab) – Hiša kranjske čebele”. Gradbena dela si je danes ogledal tudi minister Zvone Černač, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Pred letom dni je minister Zvone Černač na povabilo župana Dušana Strnada obiskal Občino Ivančna Gorica. Takrat si je med drugim ogledal tudi gradbišče v starem mestnem jedru Višnje Gore, ki bo končno podobo dobilo s preureditvijo stare šole v Hišo kranjske čebele in ureditvijo okolice. Gre za vseslovenski čebelarski projekt, ki ga odlikujejo zanimive vsebine in raznolikost. Še posebej pa je pomembno, da bo privabljal mlade in jih na zanimive in inovativne načine seznanil s pomenom čebelarstva. Ob obisku lani se je minister Černač tudi obvezal, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bo projekt tudi s podporo evropskih sredstev uspešno zaključen.

Ob ponovnem obisku v četrtek, 27. maja 2021, si je minister Černač ogledal zaključevanje del pri omenjenem projektu, za katerega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval skoraj 2 milijona evrov. Po besedah ministra je zelo pomembno, da so evropska sredstva namenjena konkretnim projektom, ki predstavljajo dodano vrednost tako za ljudi, gospodarstvo in celotno skupnost. “Danes lahko rečem, da se tukaj v tem projektu združujejo različne vsebine. Na eni strani gre za ohranjanje zgodovinske vrednosti, saj je stavba nekoč služila izobraževanju in tudi po novem bo služila izobraževanju, a na drugačne načine”. Prav po njegovih besedah je Hiša kranjske čebele objekt, kjer se združujejo različne vsebine, od ohranjanja zgodovinske vrednosti, izobraževanja, inovativnih tehnologij in spodbujanja podjetništva, do druženja mladih, ki bodo preko spoznavanja kranjske čebele ohranjali in znali ceniti to tradicijo, ki ne pomeni zgolj ljubiteljske ampak že zelo pomembno gospodarsko dejavnost v Republiki Sloveniji.

Foto: Gašper Stopar

Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije je povedal, da je nastajajoči čebelarski center v Višnji Gori eden največjih projektov v podpro in ohranitev tradicije čebelarstva v Sloveniji. “Smo na rojstnem kraju kranjske čebele, ki je ne samo ponos vseh čebelarjev ampak tudi ponos Slovenije. Ta projekt bo prikazal kranjsko čebelo iz različnih plati in bo med drugim tudi dodana vrednost ogledu slovenskega čebelarstva in Slovenije. Naš cilj je da preko teh projektov okrepimo gospodarski del, da ponudimo matice iz domačega kraja iz rojstnega kraja kranjske čebele, da razvijemo nove produkte slovenskih čebelarjev in jih tudi preko te hiše plasiramo naprej“, je povedal Noč in zaključil, da bo ta objekt vsekakor promocijsko, izobraževalne in gospodarske narave.

Župan Dušan Strnad se je ob tej priložnosti zahvalil ministru Černaču, ki je prepoznal priložnosti in razsežnosti vseslovenskega in evropskega projekta ter tudi na ta način prispeval, da bo Slovenija utrdila svoje mesto svetovne čebelarske prestolnice. Izrazil je veliko zadovoljstvo, da bo investicija pripomogla tudi k razvoju podjetništva in krepki oživitvi starega mestnega jedra Višnje Gore. Po besedah Strnada si mesto Višnja Gora to zasluži, podporo pa projektu izkazuje tako krajevna skupnost kot tamkajšnji meščani. Župan je še dodal, da bo dogajanje v tej stavbi pripomoglo tudi k pospešitvi turističnega obiska občine in s tem dodatnega zaslužka domačim ljudem. Poleg domačinov, čebelarjev in podjetnikov bodo največjo korist imeli ravno obiskovalci, ki bodo v tej hiši doživeli tisto kar drugje ni vidno očem in se bodo v to hišo še vrnili.

Foto: Gašper Stopar

Otvoritev Hiše kranjske čebele s središčem inovativnih tehnologij ApiLab je predvidena septembra letos.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine