7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Minister Anže Logar povsem razgalil vpliv tranzicijske levice v aferi “non paper”: Po navedbi na obskurnem bosanskem portalu je bil usklajen celoten opozicijski zvočnik!

Piše: Sara Bertoncelj

Aktualna vlada RS nikoli ni obravnavala t.i. non-paperja, ki ste ga v preteklih dneh omenjali pri vašemu poročanju niti ni bila z njim seznanjena je zapisal Ukom in stališče Slovenije poslal vsem medijem v regiji – vnema za objavo tega sporočila sicer ni tako velika, kot je bila pri pisanju zgodbe glede neobstoječe fantomskega non-paperja, ki je škodila tako Sloveniji, kot tudi predsedovanju svetu EU ter BiH. Težko je doumeti, da so nekateri, v svoji želji po političnem boju, pripravljeni blatiti svojo lastno domovino – a glede na to, kar je je zunanji minister Anže Logar predstavil na seji, ki jo je sklical Matjaž Nemec, je šlo v tem primeru ravno za to in za prav nič drugega. “Kljub temu, da za portal politički.ba nihče še ni slišal, je bil v kratkem po objavi tega članka praktično ves arzenal opozicijskega zvočnika usklajen in vedel, kaj na portalu piše” je spomnil Logar in opisal sosledje dogajanja ter izpostavil nekatere akterje.

Na zahtevo stranke SD je bila včeraj sklicana nujna seja odborov za zunanjo politiko in za zadeve EU. Razlog je bil, sicer neobstoječi, imenovani non-paper, ki naj bi ga premier Janez Janša poslal v Bruselj. Ker predsednika vlade na sejo ni bilo, Matjažu Nemcu pa se je zdelo, da noben drug sogovornik ni relevanten, je ta predlagal prekinitev seje, a Nemčev predlog ni bil izglasovan. Zunanji minister Anže Logar je pričel s komentarjem, da je mnenje Matjaža Nemca, češ da je razprava brez premiera Janše povsem irelevantna, skregana s tem, kar so pisali bosanski mediji. V mediju politički.ba je bila namreč objavljena prav izjava Nemca, ki je povedal, da Janše na zasedanju sicer ne pričakujejo, pričakujejo pa potek burne razprave. “Če se hočemo pogovarjati in če hočemo razčistiti te stvari, bodimo pošteni en do drugega,” je opozoril Logar in dodal, da je ta razprava glede non-paperja prešla onkraj meja nekega razumnega diskurza.

Minister Logar se je nato lotil razprave o domnevnem, fantomskem non-paperju, glede katere nekateri pravijo da gre za opozicijsko medijsko zgodbo, ki škodi Sloveniji – to je zunanji minister tudi potrdil in dodal da škodi tudi predsedovanju svetu EU ter BiH. Vse se je torej pričelo 12. aprila s člankom na portalu politički.ba in seveda se poraja vprašanje, kdo je pred tem datumu dotični portal sploh poznal. “A kljub temu, da za ta portal nihče še ni slišal, je bil v kratkem po objavi tega članka praktično ves arzenal opozicijskega zvočnika usklajen in vedel, kaj na portalu piše,” je opozoril Logar in se začudil tudi temu, da so omenjenemu portalu verjeli bolj kot pa predsedniku Borutu Pahorju, ki se je nemudoma odzval in zelo jasno zanikal zadevo. “Kako lahko verjameš nekomu tretjemu, ki šimfa tvoje domače, še preden se pri svojih domačih pozanimaš, pa tudi po tem, ko domači to zanikajo,” se je spraševal Logar.

Foto: zajetje zaslona

Na obskurnem portalu podpis posameznikov iz Slovenije
Portal politički.ba sicer niti ni naveden na spisku medijev oziroma medijskih portalov BiH. Portal je bil registriran konec junija lani, njihov Twitter profil pa šele konec novembra in ima šestnajst sledilcev, spletna stran pa se ne pojavlja med top 50 spletnimi stranmi v BiH. Globalno pa se spletna stran pojavi šele na 2,6 milijontem mestu. Celo necenzurirano.si je na 567 tisočem mestu. Gre torej za povsem obskuren portal, zato je še toliko bolj nenavadno, da so na levi v trenutku vedeli za članek na portalu in ga tudi delili naprej. Možno je seveda, da poznajo pisca in vedo, da gre za zaupanja vredno osebo, možno pa je tudi, da so določeni posamezniki celo sodelovali pri pisanju tega članka. “To zna biti precej verjetno, vam bom povedal, zaradi katerega stavka,” je dejal zunanji minister ter ga navedel: “Pahor je vse močneje v navezi z Janšo. Samo nepoučeni so bili presenečeni, ko je nedavno objavil, kdo je kandidat za najvišjo sodno instanco Slovenije. Na listi so samo Janševi tesni sodelavci in prijatelji, so nas opozorili iz Ljubljane.” Kaj ima sploh imenovanje kandidata za ustavnega sodnika s fantomskim non-paperjem? Popolnoma nič – to lahko nekdo v članek vključi samo, če je bil ustrezno instruiran s slovenske strani, ker je to zimzelen šlager. S tem, da je to še dokazljiva laž, je še poudaril Logar.

Foto: zajetje zaslona

Opozicijski politiki v vlogi političnih aktivistov
V nadaljevanju je minister Logar predstavil, kako je potekal postopek diseminacije neke lažne vsebine in kakšni politični aktivisti v tujini  so posamezni opozicijski politiki v Sloveniji. Izpostavil je Romana Jakiča, ki je članom Alde še kar naprej govoril, kako naj bi Janša non-paper izročil predsedniku evropskega sveta Charlesu Michelu. Posledično je predsednik Alde Hans van Baalen – prepričan, da je vse to res, obtožil predsednika vlade razdiranja in pričakoval od ostalih partnerjev Alde, da se od tega distancirajo. Torej od nečesa, kar sploh ne drži, ker je tako na mednarodnih forumih pač govoril Jakič. V EU namreč nihče ne pričakuje, da bodo opozicijski politiki v tujini blatili svojo državo, tega se lastni domovini namreč ne počne in v tujini jim nekaj takega ni doumljivo.

Foto: zajetje zaslona

15. aprila ne objavi non-paperja NY Times, Bloomberg, Reuters, Euroactiv, Politico, Euronews – čeprav bojda o njem vsi govorijo. Ne, objavi ga prav lokalni portal, ki je nastal leto dni nazaj, torej Necenzurirano – gre torej za velik uspeh, da je ta portal prehitel vse ostale. “Zagotovo vemo, komu škodi in to Sloveniji. Namreč, da se to zgodi Sloveniji pred predsedovanjem nikakor ni dobro. Še enkrat pa, največja poraženka vsega tega dogajanja je Slovenija,” je povedal novinar portala necenzurirano.si, Primož Cirman. Povsem jasno mu je torej bilo, da škodi Sloveniji, a je kljub temu objavil članek s fantomskih non-paperjem, ki ga niso mogli dobiti niti v Bruslju niti v Washingtonu.

Foto: zajetje zaslona

Poleg tega pa je Logar opozoril, da je v so avtorstvu, par dni za tem, na sodu smodnika, torej v BiH, objavil članek, v katerem je zapisal, da gre za projekt evropskega združenega desnega gibanja, s centralo v Kremlju, Slovenija torej pleše po taktu Budimpešte ter Moskve. “Tako še naprej dodatno kuri to zgodbo. Veste, tu pa imamo že naklep. Nekdo, ki je sam povedal, komu se dela škodo in po pojasnilu predsednikov, ministrstva, kuri zgodbo še naprej. Je pa tu še vprašanje medijske profesionalnosti,” je še navrgel Logar in spomnil na dopisnika v Bruslju Petra Žerjaviča, ki je v enem dnevu trikrat spremenil svoje navedbe na Twitterju – brez da bi karkoli sploh preveril. Potem pa je tu še europoslanec Renew Europe/LMŠ Klemen Grošelj, ki jo po tem, ko je bilo že povsem jasno, da non-paper ne obstaja, za portal N1 blatil predsednika Pahorja, češ kakšno grozno vprašanje je postavil glede možnosti mirnega razhoda BiH. “Žalostno je, daje naš predsednik to vprašal,” je dejal Grošelj. Logar je tudi opozoril, da je Grošelj praktično največkrat citiran v teh zgodbah v zvezi z non-paperjem.

Foto: zajetje zaslona

Jasno je torej, da je bila zgodba o fantomskem non-paperju sproducirana za namene političnega boja in rušitve aktualne vlade, žalostno pa je, da je leva opozicija pripravljena iti čez vse meje – ne le dobrega okusa, pač pa tudi preko slovenskih mej, saj jim očitno niti blatenje lastne domovine ni odveč ali tuje. Za pričakovati bi bilo, da se v času priprav na predsedovanje svetu EU preseže delitev opozicije in pozicije ter da bi se za višje dobro vsi skupaj zavzemali za tvorno sodelovanje na področju evropskih in zunanjih zadev. A žal, določene stranke leve opozicije tega ne zmorejo, saj so jim v interesu vse ostale stvari, le dobrobit lastne domovine ne.

Foto: zajetje zaslona

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine