7.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Minister Aleš Hojs se je odločil za tožbo zoper Uroša Jauševca zaradi označbe s fašistom

Vidni član stranke SD Uroš Jauševec, ki je nekdaj zasedal mesto glavnega tajnika, nikakor ne skriva svoje nenaklonjenosti vladi Janeza Janše. Vse odkar je izbruhnil prvi val novegakoronavirusa je odkrit nasprotnik aktivacije 37. a člena Zakona o obrambi, ki bi predvidel pomoč vojske pri zavarovanju južne meje, še posebej pa je stopil v ospredje, ko je že konec meseca marca napovedal vstaje proti vladi. Potem, ko je v primitivizmu šel še korak dlje in ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa označil za fašista, se je Hojs odločil, da bo vložil tožbo zoper Jauševca.

 

Ministra Aleša Hojsa je namreč upravičeno razburil naslednji primitiven zapis, ki ga je Uroš Jauševec, 28. septembra, zapisal na njegov račun: “Ta fašist še vedno sanja o aktivaciji 37. a člena Zakona o obrambi. Upam, da bo opozicija vzdržala tudi tokrat in aktivacije ne bo podprla!”. Hojs je preko Twitterja sporočil, da se je že posvetoval z odvetnikom, da mora za vložitev tožbe zoper Jauševca vedeti kje točno stanuje, saj sicer tožbe ne more vložiti. Iz tega razloga se je minister obrnil na stranko SD in jih prosil, če lahko sporočijo njegov naslov, da bodo na upravni enoti odvetniku izdali pravi EMŠO, da ne bo prišlo do nepotrebnih pomot.

Glede na burno reakcijo Jauševca je očitno, da ta nikakor ni zmožen razumeti, čemu je minister Hojs napovedal, da bi bilo smiselno premisliti o aktivaciji vojske. Hojs je namreč v ponedeljek sporočil, da se Slovenija sooča z zaskrbljujočim trendom porasta števila nezakonitih migracij. V minulem koncu tedna je namreč policija obravnavala nezakoniti prestop kar 243 migrantov, med katerimi je bilo največ državljanov Bangladeša, Pakistana, Iraka, Irana in Afganistana. Glede na to, da je mejo skupaj na nezakonit način v letošnjem letu do ponedeljka prečkalo 10-krat več migrantov, kot leta 2017, je jasno kot beli dan, da je navedba Hojsa več kot na mestu. Morda pa le ne čudi, čemu Jauševec ne razume razloga za aktivacijo 37. a člena Zakona o obrambi, konec koncev je član stranke, ki je naklonjena nezakonitim migracijam.

Minister Hojs ni prvič tarča nasprotnikov

Ni prvič, da je minister deležen žaljivih označb. V nedavni interpelaciji so ga namreč Socialni demokrati obtoževali, kako naj bi v povezavi s koncertom hrvaškega pevca Thompsona poveličeval ustaštvo, čeprav se sam pod noben dokument, da lahko Thompson nastopa ni podpisal. Hojs je med drugim poudaril, da je ustaštvo zavrženo in kot tako zanj povsem nesprejemljivo, enako je zatrdil tudi glede četništva. Zdi se, da skrajni levičarji dandanes ne znajo na drugačen način komunicirati, kot da nekoga, ki se z njimi ne strinja, označijo za fašista.

Nedavna označba Hojsa za fašista je vidno razjezila tudi Franca Trunka iz Portoroža, ki se je odločil, da na državno tožilstvo pošlje kazensko ovadbo proti funkcionarju SD. V spremnem dopisu ovadbe je izpostavil, da je evidentno je, da se (pro)udbovskim častilcem povojnih klavcev dobesedno trga v situaciji, ko so že pol leta odmaknjeni od oblastnega korita. “Koliko javnega zmerjanja, poniževanja, izzivanja, pozivanja k ubijanju nas, smo bili v zadnjih mesecih deležni vsi, ki ne pripadamo enoumni sodrgi častilcev povojnih klavcev… Med slednjimi je ‘izletel’ tudi (pro)udbovsko pogojeni poslanec SD tovariš Uroš Jauševec, ki javno spodbuja in razpihuje sovraštvo in nestrpnost, ki temelji na političnem in drugem prepričanju, pri čemer je bilo dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir in/ali na način zmerjanja ali žalitve namenjene notranjemu ministru RS Aleša Hojsa z javnim zapisom, da, citat: “Ta FAŠIST še vedno sanja o aktivaciji 37.a. člena Zakona o obrambi …,” je med drugim kritično izpostavil Trunk.

VEČ TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine