19 C
Ljubljana
sreda, 22 maja, 2024

Milan Kučan glavni krivec, da Slovenija ni vstopila v zvezo Nato že leta 1999

V včerajšnjem Globusu na nacionalni televiziji je nekdanji diplomat Roman Kirn na vprašanje, zakaj Slovenija ni postala članica Nata že leta 1999, ko so bile sprejete Češka, Poljska in Madžarska, odgovoril: »Preprosto zato, ker nismo bili dovolj ˝natovski˝.«

Bil je to precej diplomatski odgovor, kajti jasno je, da ni bil dovolj »natovski« takratni slovenski predsednik Milan Kučan.

Še enkrat je potrebno jasno in glasno povedati: Milan Kučan je bil glavni krivec, da Slovenija ni postala članica Nata že leta 1999. Kaj se je zgodilo?

Milan Kučan, ki mu niti osamosvojitev Slovenije ni bila »intimna opcija«, nikoli ni skrival simpatij do Rusije in svojega nasprotovanja Natu. Vstop Slovenije v zahodno vojaško zvezo je sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja sabotiral prav on. Januarja 1994 je namreč predsednik ZDA Bill Clinton prvič obiskal Prago.

Po uradnem delu, ki je vključeval tudi kosilo Billa Clintona s predsedniki držav Višegrajske skupine (Madžarska, Poljska, Češka, Slovaška), je bil na kasnejši neuradni del predviden po formuli 4 + 1, se pravi štiri države Višegrajske skupine in Slovenija. Na tem neformalnem srečanju so se pogovarjali predvsem o varnostnih razmerah in neuradnem povabilu v zvezo Nato.

Za ta del sestanka je bila v predsedniško palačo na Erjavčevi ulici v Ljubljani poslana depeša s povabilom Milanu Kučanu, naj pride na srečanje. Praga odgovora nekdanjega šefa komunistov ni nikoli dočakala. Ta njegova tišina in ignoranca sta mlado državo drago stali: Slovenije ni bila sprejeta v Nato leta 1999 in tudi vstop v EU se je zakasnil.

Bill Clinton je kasneje dejal, da na srečanju ni bilo vprašanje, kdaj bodo nekatere države nekdanjega socialističnega bloka vstopile v zahodno vojaško zavezništvo (načrtovano je bilo leta 1999 ob 50. letnici Nata), ampak predvsem, kdo bo vstopil.

Slovenija je nato v Nato vstopila leta 2004, ko Milan Kučan ni bil več predsednik.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine