18.7 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Miha Kordiš in radikalci iz Levice, zavajate: Resolucija o Slovenski vojski sprejeta že v času Pahorjeve vlade!

Politična stranka Levica si je našla novo populistično točko za nabiranje svojih političnih točk. Sedanja vlada je sprejela sklep, s katerim bo za posodobitev Slovenske vojske v sledečih sedmih letih namenila 780 milijonov evrov. Stara in pomanjkljiva oprema, kadrovska podhranjenost ter krčenje obrambnega proračuna v preteklih desetih letih je le nekaj dejstev zakaj je Slovenska vojska vsako leto negativno ocenjena za pripravljenost.

 

Slovenija ne bi bila Slovenija, če ne bi imeli vse napisano na papirju, a se v praksi ne izvaja popolnoma nič. Podobno kot o strategiji o zunanji politiki v času Cerarjeve vlade, kjer je zapisano, da bo Slovenija aktivneje gradila zunanje odnose s državami srednje Evrope, so v Državnem zboru 23. novembra 2010, v času Pahorjeve vlade sprejeli Resolucijo o splošnem o dolgoročnem programu programu razvoja in opremljanje Slovenske vojske do leta 2025. Strategija je bila sprejeta v času obrambne ministrice iz vrst SD, dr. Ljubice Jelušič. A vse to so nekdanji dolgoletni oblastniki na levem političnem polu pozabili ter jih je naenkrat zajela amnezija.

Resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2025, je najvišji razvojno-usmerjevalni dokument namenjen Slovenski vojski in hkrati dolgoročni planski dokument, ki zagotavlja podlago ter okvir za dolgoročni razvoj in opremljanje Slovenske vojske, da bo sposobna zagotavljati zmogljivosti, ki jih Republika Slovenija potrebuje za uresničevanje nacionalnih interesov na obrambnem področju. Za zagotavljanje učinkovitega razvoja Slovenske vojske je v dokumentu opredeljeno tudi zagotavljanje pogojev za ustrezen razvoj in delovanje Slovenske vojske.

Pretekle leve vlade so zanemarjale vlogo slovenske vojske tako dolgo, da se ta ni sposobna bojevati v morebitnem napadu na našo državo
Republika Slovenija bo pri razvoju obrambnega sistema – v dolgoročnem planskem obdobju do leta 2025 –  v še večji meri sledila načelom učinkovitosti in racionalnosti pri uporabi virov ter upoštevala njihovo omejenost. Tudi v takšnih okoliščinah bo Slovenska vojska nadaljevala s transformacijo, s čimer se bo učinkovito prilagajala spremembam v varnostnem okolju, zagotavljala ustrezno stopnjo nacionalne varnosti ter verodostojno prispevala k mednarodnemu miru, varnosti in stabilnosti.

A leve vlade v preteklosti niso imele volje in so pomen Slovenske vojske popolnoma zanemarile. Delno se je spremenilo s Šarčevo vlado, ko so v januarju 2020, v javno razpravo uvrstili predlog zakona o investicijah v Slovensko vojsko v obdobju od 2021 do 2027. Kot nič kolikokrat so hoteli narediti predstavo za javnost, predlog zakona pa pomesti pod preprogo.

A se je v sredini marca zaradi odstopa nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca spremenila sprememba oblasti. Sedanja vlada se je po dolgotrajni javni razpravi odločila, da bo potrdila predlog zakona o investicijah v SV in zanjo v prihodnjih sedmih letih namenila 780 milijonov evrov. To je potrdil tudi Odbor za obrambo Državnega zbora z desetimi glasovi za in petimi proti.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine