12.9 C
Ljubljana
petek, 24 septembra, 2021

Migrantska kriza se čedalje bolj zaostruje! Kje se skriva ministrica za notranje zadeve?

Ni skrivnost, da ministrica za notranje zadeve v odstopu Vesna Györkös Žnidar ni ravno oseba, ki bi se veliko pojavljala v javnosti. Njen mandat je bil tako zaznamovan bolj z odsotnostjo kot prodornimi javnimi nastopi. Res je, da se je branila na interpelaciji in da je glede deportacije Ahmada Šamija zavzela drugačno stališče kot premier (v odstopu) Miro Cerar, a njena pasivnost vzbuja precejšnjo skrb.

 

Naši viri nam namreč sporočajo, da se slovenska ministrica za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, že dlje časa precej slabo udeležuje vrhovnih zasedanj notranjih ministrov držav članic Evropske unije, ki imajo sicer precej tehten razlog za sestanke. Razlog je seveda migrantska kriza, še posebej v zadnjem času, ko se je oblikovala nova balkanska pot za migrante. Doslej pa naj bi na te sestanke slovensko ministrstvo za notranje zadeve pošiljalo predvsem državnega sekretarja na MNZ Boštjana Šefica, ki se tudi sicer glede migrantske krize v imenu ministrstva največkrat oglaša. Tako je včeraj priznal nekaj neprijetnih dejstev glede migrantov.

Toda vendarle gre v primeru sestankov notranjih ministrov za tako pomembno temo, da ministrice ne morejo enakovredno nadomestiti državni sekretarji. Gre namreč tudi za obrambo slovenskih interesov, ko gre za varovanje schengenske meje. Slednje namreč Slovenija ne more varovati sama, v preteklosti so to že počele policijske enote iz drugih članic EU, vendar jih sedaj ni. Tako ali tako pa Cerarjeva vlada v nasprotju s pravnim redom EU ilegalnih migrantov ne izganja, pač pa jih sprejema v azilni postopek, kar pomeni, da takoj postanejo breme slovenskega proračuna za dlje časa. A bistvo sestajanja ministrov niti ni toliko v sicer dostikrat dolgočasnih sestankih, pač pa v neformalnih pogovorih, ki jih imajo ministri ob robu srečanja, denimo na skupnem kosilu. Če minister na teh sestankih ni prisoten, ni več »član kluba« – to pravilo denimo dobro upošteva nemški notranji minister Thomas de Maiziere, ki ne zamudi nobenega takšnega srečanja, čeprav ima verjetno precej več obveznosti kot Györkös Žnidarjeva.

Prav zato smo na ministrstvo za notranje zadeve tudi poslali vprašanja, ali drži, da se ministrica teh srečanj ne udeležuje in zakaj se jih ne udeležuje. Odgovor še pričakujemo.

No, res pa je, da ministrica Györkös Žnidarjeva s kolegi ministri iz drugih članic EU veliko komunicira po telefonu. Novinar Peter Jančič je na svojem portalu spletnicasopis.eu denimo razkril, da je včeraj klicala avstrijskega kolego Herberta Klickla in mu zagotovila, da je položaj v Sloveniji v celoti pod nadzorom, varnostni organi polno izvajajo nadzor zunanje schengenske meje, sprejeta je bila tudi vrsta ukrepov za poostritev tega nadzora. No, glede na informacije, kako migranti uhajajo čez mejo in kako hitro dobijo zastonj pogostitev na račun države, se z njenimi navedbami težko strinjamo. Res je sicer, da po zakonu o tujcih lahko sprejmejo tudi skrajen ukrep – zaporo meje in izgon ilegalcev.

Ko smo na portalu STA preverili, kolikokrat se je v zadnjem času pojavilo ime Györkös Žnidarjeve, smo ugotovili, da je bila 15. maja na srednjeevropski varnostni konferenci na Dunaju skupaj s Šeficem, dva dni kasneje pa je evropskega komisarja za migracije Dimitrisa Avramopulosa – spet v telefonskem pogovoru – opozorila na poslabšano migracijsko situacijo v državah Zahodnega Balkana, zlasti v Bosni in Hercegovini. Po poročanju STA je izpostavila, da je treba vložiti dodatne napore v zagotovitev varovanja zunanje meje Evropske unije, kjer se lahko pomaga državam članicam tudi s sredstvi in ukrepi, ki jih ima na razpolago Frontex. Ob tem je zagotovila, da Slovenija izvaja vse potrebne ukrepe za varovanje schengenske meje, a hkrati opozorila, da bo v primeru nadaljevanja ali celo stopnjevanja migracijskega pritiska treba uporabiti ostrejše ukrepe za zagotovitev varnosti slovenskega ozemlja in schengenskega prostora. Veliko besed, toda ali vse to ne spominja na slepomišenje premierja v odstopu Mira Cerarja, ki se obnaša, kot da je »vse pod kontrolo«?

Skratka, lahko sklepamo, da je, kot je na twitterju spomnil Peter Jančič, očitno precej napeto na meji, če to o njenem možnem zaprtju »izvemo iz vlade nekaj dni pred volitvami«. Čisto mimogrede: sedanja ministrica za notranje zadeve ni na seznamu kandidatov za poslance (na listi SMC), a očitno vseeno »nima časa« za kontakte s kolegi ministri na štiri oči…

Zadnje novice

Sorodne vsebine