14.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Migranti v Postojni protestirali. Očitno bi radi še več pravic!

Ljudem v stiski je treba pomagati. Pa naj gre za tujce, ali Slovence. A tu gre za povsem drugo zgodbo. Migranti so k nam prišli ilegalno, povrh vsega je večina brez dokumentov, a z jasnim ciljem, izreči morajo magično besedo AZIL. Pri nas tako lahko ostanejo na “obisku” imajo posteljo, streho nad glavo, tri  brezplačne obroke dnevno, ter še žepnino. Marsikateri Slovenec si kaj takega ne more privoščiti.

Kljub vsemu je več nevladnih organizacij pred centrom za tujce v Postojni pripravilo protest v podporo “zaprtim v tem koncentracijskem taborišču”. Očitno je ta beseda spet zrasla na zelniku Levice, ki azilni dom primerjajo s koncentracijskim taboriščem, levi mediji pa jim pri tej besedi sledijo, kot cucki. Očitno pa Mesec in njegova delegacija ni bila nikoli v šoli, ker nobena zgodovina ne uči, da bi v kakšnem koncentracijskim taborišču imeli kar 3 obroke dnevno, primerno posteljo in še žepnino po vrhu, pa še delati jim ni treba!

V nevladni organizaciji Delovna skupina za azil opozarjajo, da v centru prihaja do hudih zlorab človekovih pravic. “V njem se lahko znajdete, če ste tujec in niste uspeli pravočasno urediti bivalnih dokumentov, zaprti pa ostanete tudi do enega leta, največkrat brez stika z zunanjim svetom ali možnosti pritožbe,” so sporočili.

Protestniki – zbralo se jih je okoli 50 – so opozorili torej na, po njihovem  nevzdržne razmere v centru in kršitve pravic tam nastanjenih tujcev. Policija pa take očitke odločno zavrača. Če v postopku ugotovijo, da obstajajo zadržki za vračanje, to upoštevajo in postopek vračanja prekinejo. V vseh primerih jim je zagotovljeno pravno varstvo, prav tako imajo na razpolago zdravnika in psihosocialno pomoč, so navedli na policiji. Zatrdili so tudi, da v centru ne poteka gladovna stavka. Prav tako zavračajo očitek, da bi stanovalcem hrano razdeljevali preko rešetk, saj da to ni možno zaradi velikosti embalaže, ki je večja od odprtine rešetk na vratih. Na policiji so še navedli, da je v postojnskem centru trenutno nastanjenih 93 tujcev, njegova zmogljivost pa je 180 oseb ter 84 oseb v bivalnih kontejnerjih, zato zavračajo očitek o prenatrpanosti. Od 93 nastanjenih tujcev jih je 68 v postopku mednarodne zaščite in 25 tujcev na podlagi zakona o tujcih, ki so trenutno še v postopkih vračanja, so pojasnili na policiji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine