16.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Mi smo ena izmed uspešnih zgodb, pravi direktorica DSO Metlika: “Samo mi vemo, s katerimi problemi smo se srečevali!”

“V bistvu smo užaljeni, da se iščejo napake, namesto da bi se predstavljale dobre prakse ali pa iskale izboljšave. In ena izmed uspešnih zgodb smo tudi mi,” se je odzvala direktorica Doma starejših občanov Metlika Ivica Lozar na žaljive napade dominantnih medijev in opozicije, da so v domovih za starejše pripravljali t.i. “smrtne liste”. Prav DSO Metlika se je prva soočil z okužbami med svojimi stanovalci, ki so bile posledica katastrofalnih navodil NIJZ pod vodstvom nekdanje direktorice in članice SD Nine Pirnat ter vlade Marjana Šarca. Toda s preudarnim in odgovornim ravnanjem so preprečili še hujše scenarije.

 

Slovenska nacionalna televizija in njena paradna informativna oddaja Tarča sta povzročili pravi val ogorčenja med zaposlenimi v domovih za starejše. Zaradi prikazanih manipulacijskih informacij so nekateri v slovenski javnosti pričeli zaposlene označevati za “covid morilce”. V kratki izjavi se nam je odzvala direktorica Doma starejših občanov Metlika Ivica Lozar, ki se je med prvimi soočila z množičnimi okužbami. “Z vsem spoštovanjem do drugih, ki debatirajo o stanjih v domovih in imajo oblikovana svoja mnenja, lahko povem, da smo v našem domu prvi dan pristopili odgovorno, preudarno in naredili vse, da smo zaščitili tako stanovalce in zaposlene. Ponosni smo nase in na svoje delo. Samo mi vemo, s katerimi problemi smo se srečevali,” prikaže resnično sliko o dogajanju v domovih za starejše Ivica Zorac.

Žal se je na tem področju v zadnjem desetletju premalo vlagalo. Še vedno v Sloveniji ni zakona o dolgotrajni oskrbi, ki bi celovitejše urejal položaj starostnikov. Problem je tudi dolgoletni kadrovski primanjkljaj, ki je posledica trajne politike stranke SD na tem področju. “In največji problem je bil in je še vedno kadrovska podhranjenost, s katero se srečujemo vsi domovi v Sloveniji,” nam zaupa direktorica DSO Metlika Ivica Lozar.

DSO Metlika prva žrtev napačne politike nekdanjih vodstev NIJZ in vlade

V burnih začetnih dneh marca je slovensko javnost presenetila novica, da so se prve okužbe s korona virusom zgodile v Domu starejših občanov Metlika. Kasneje se je izkazalo, da so za to kriva napačne navodila NIJZ pod vodstvom nekdanje direktorice in članice SD Nine Pirnat, zaradi katerih okuženega zdravnika niso poslali v karanteno. Okuženi zdravnik se je vrnil iz smučanja v Italiji, a je po nasvetu vodilnih na NIJZ šel normalno v službo.

Dom za starejše v Metliki je postal eno izmed žarišč epidemije virusa covid-19 v Sloveniji. (Foto: Arhiv Nova24TV)

Žal je “gripca” hitro pokazala svoje smrtonosne zobe. Po zadnjih podatkih, iz dne 8. junija 2020, je v občini Metlika bilo okuženih 75 občanov, medtem ko se je število mrtvih ustavilo na 17. Večina teh primerov se je zgodila v DSO Metlika. Vendar najbolj odgovorni, od Nine Pirnat do nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca, ne čutijo nobene odgovornosti.

Marjana Šarca na POP TV in v Necenzuriranem prikazovali kot junaka zajezitve epidemije koronavirusa v Sloveniji
Predsednik LMŠ je zaradi podpore večinskih slovenskih medijev postal še heroj, ki naj bi sprejel prave poteze za omejitev epidemije virusa covid-19. Tako so v oddajah 24ur in tudi na spletnem portalu Necenzurirano predstavili časovnico, odločilnih potez  Šarčeve vlade.

Nekdanja direktorica NIJZ Nina Pirnat in nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec sta z nestrokovnimi nasveti in ukrepi Slovenijo odpeljala na pot katastrofalnega italijanskega scenarija. (Foto: Posnetek zaslona)

A ob tem dvolično zamolčijo, da so določeni ukrepi za zajezitev virusa bili sprejeti po hudih pritiskih sedanjega predsednika vlade Janeza Janše. Aktualni predsednik vlade pa je nedavno dejal, da je pripravljen razkriti korenspondenco z bivšim zdravstvenim ministrom Alešem Šabedrom, v katerem bi bila razkrita prava resnica o Marjanu Šarcu. V tem primeru mu niti POP TV ne bo mogel pomagati.

Luka Perš

Zadnje novice

Sorodne vsebine