26.1 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Metropolit Zore: Svobode si ne pustimo vzeti

Pred bližnjim dnevom samostojnosti in enotnosti je bila danes v ljubljanski stolnici maša za domovino, ki jo je vodil nadškof metropolit Stanislav Zore. V pridigi je poudaril, da je svoboda dobrina, “ki si je ne pustimo vzeti. To je vrednota, ki jo moramo živeti, da bodo vsi prebivalci naše domovine lahko svobodni.”

“V zadnjih letih se po Sloveniji spet začenja plaziti duh nesvobode, ki hoče izražanju misli, govoru, tisku in še marsičemu nadeti uzde in plašnice, da določenih ideoloških in političnih usmeritev in propagand ne bi vznemirjala razmišljanja in vprašanja drugače mislečih,” je opozoril Zore in dodal, da lahko svoboda na vseh področjih živi samo v dialogu.

“In to se dogaja tako, da se vse, kar bi bilo potrebno preseči z dialogom in utemeljevanjem, z zdravo razpravo, razglasi za sovražni govor, potem pa se v proces pritegne še državo in njen pravosodni sistem, da s svojimi inštitucijami zapira usta drugače mislečim,” je dejal in spomnil na naročilo Pavlu v Korintu, naj se ne boji, naj govori in ne molči.

“To naročilo moramo slišati tudi vsi, ki doživljamo različne poskuse utišanja. Pavel je bil deležen nasprotovanja in preklinjanja, mi smo deležni obtožbe sovražnega govora, ovadb, grafitov in zasramovanja. Vendar ne smemo biti tiho. Kristjani se ne moremo odpovedati svobodi, za katero nas je osvobodil Kristus,” je poudaril Zore.

Po njegovih besedah besedah pa tudi na pravnost v naši državi še čakamo: “Več kot štiri leta že čakamo, da bo izpolnjena odločba ustavnega sodišča o financiranju zasebnih šol. Tudi tukaj je ustava jasna in enako jasna je odločba ustavnega sodišča. Vedno znova pa doživljamo poskuse določenih političnih smeri, da bi ta odločba ne bila izpolnjena.”

Maše so se udeležili tudi nekateri visoki predstavniki političnega in družbenega življenja: predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, nekateri ministri, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, člani diplomatskega zbora ter predstavniki sestrskih Cerkva in drugih verskih skupnosti.

Sicer se bo v čast dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga bomo praznovali v sredo, ob 20. uri v ljubljanskem Cankarjevem domu začela osrednja državna proslava. Govornik bo predsednik vlade Marjan Šarec. Uro pred proslavo se bo na slavnostni seji sestal državni zbor, kjer pa bo govornik njegov predsednik Dejan Židan.

Predsednik vlade je že opoldne v kongresnem centru na Brdu pri Kranju pripravil sprejem za svojce padlih pripadnikov teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine