18.3 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Mestnim občinam Nova Gorica, Velenje in Slovenj Gradec želijo dati nov zagon!

Vsem trem predstavljenim kandidatom za župane je skupno, da na listah Slovenske demokratske stranke kandidirajo v mestnih občinah in so podporo med ljudmi že merili na parlamentarnih volitvah. Dober rezultat pa jih je opogumil za kandidaturo še na lokalnih volitvah.

To potrjuje tudi mag. Elena Zavadlav Ušaj, magistrica znanosti na področju javne uprave, ki je kot kandidatka za poslanko skupaj s SDS dosegla daleč najboljši volilni izid v svojem volilnem okraju.

Prihaja iz Solkana ter si je skupaj z možem in otrokoma ustvarila dom v Novi Gorici. Zaposlena je v Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve, kjer svetuje podjetnikom pri njihovem poslovanju. S svojim strokovnim znanjem sodeluje pri različnih projektnih in strokovnih skupinah za prenovo poslovnih procesov v smeri izboljšav in poenostavitev postopkov v službi, kjer je zaposlena, in na ministrstvih. Predava tudi na konferencah. Ocenjuje, da ima dovolj izkušenj, s katerimi bi lahko skupaj z ekipo vzpostavila učinkovito, strokovno, gospodarno in pravično upravljanje mestne občine ter njenih javnih služb in zavodov. »Oblikovali bomo strokovne službe za koordinacijo krajevnih skupnosti za določitev projektov in njihovih prioritet, načrtovanje virov in terminske izvedbe, z obstoječimi kadri,« načrtuje sogovornica. Sicer je bila v zadnjem času zelo dejavna na področju kulture. Bila je članica sveta različnih javnih zavodov in članica odbora za kulturo, šolstvo in šport. Sicer ocenjuje, da se je v zadnjem obdobju položaj v kulturi v MO Nova Gorica slabšal. Priložnost za prihodnji razvoj vidi v kandidaturi Nove Gorice za evropsko prestolnico kulture leta 2025. Meni namreč, da bi kraj lahko na ta način pridobil sredstva za zgraditev nujno potrebnega kulturnega centra in vključitev lokalnih kulturnih izvajalcev. Zanimiva točka programa Elene Zavadlav Ušaj je tudi zagotovilo, da bi občinska uprava pod njenim vodstvom v prvih dveh letih mandata tretjino denarja, zbranega iz koncesijske dajatve od iger na srečo, namenila za konkretne projekte. Denar tako ne bo več naključno razpršen po občinskem proračunu, delež pa bi skozi leta še povečevali. Zavzema se za subvencije gospodarstvu, postavitev obrtne cone in logističnega centra, za urejanje turističnih točk, širitev mreže varstva starejših na podeželju, ugodnosti za mlade družine, štipendiranje, vzpostavitev kreativnega centra, ureditev zelenih površin, oživitev mestnega jedra in tako dalje. Ob vseh obljubah, ki jih daje volivcem in volivkah v novogoriški občini pa je prepričana, da z ekipo poleg tega, da vedo, kaj je v njihovi občini treba storiti, vedo tudi, kako to storiti. Zavedajo se, da brez sodelovanja ne bo šlo, zato pravijo, da bodo vrata občinske uprave odprli tudi občanom, podjetnikom, mladim, kulturnim izvajalcem in vsem, ki generirajo razvoj občine, in jim tudi prisluhnili.

Suzana Kavas

Za županijo mestne občine Velenje je Slovenska demokratska stranka podprla kandidatko Suzano Kavaš, samostojno podjetnico, pred katero je ob morebitni zasedbi županskega mesta težka naloga. Primat Socialnih demokratov (SD) je po oceni Kavaševe Velenju naredil veliko škode, saj se je občina znašla na tretjem mestu na lestvici zadolženosti slovenskih občin. Kavaševa priznava, da se je MO Velenje v preteklih letih sicer razvijala, vendar je to bolj zunanja podoba, brez vsebine in kakovostnega življenja občanov. Njena vizija pa je drugačna: »Ne zadostuje samo, če se daje prednost funkcionalnosti in videzu. Cilj mora biti ustvariti takšno Velenje, v katerem bo kakovostno bivati in bo okolje, ki bo spodbudno, inovativno, kreativno ˗˗ takšno, ki bo ustvarjalo razmere, da si bomo želeli bivati in povabiti še druge, da si bodo ustvarili dom v Velenju.« Verjame, da je priložnost za kraj veliko, le prepoznati jih je treba. In kje vidi priložnosti? Kavaševa pravi, da sta gospodarska rast in zaposlovanje tudi občinska razvojna skrb in ne le skrb države, zato mora občina ustvarjati tako poslovno okolje, ki bo zanimivo za vlagatelje. S tem se ujema tudi ustrezna infrastruktura, svetovanje podjetnikom, razvoj tehnološke proizvodnje, sodelovanje, ureditev štipendijske sheme in tako dalje. V Velenju je gospodarski razvoj tudi tesno povezan z graditvijo tretje razvojne osi, ki bo ponudila nove možnosti za razvoj. V ekipi Suzane Kavaš posebej poudarjajo, da bodo sprejemali ukrepe, ki bodo podpirali zdravo gospodarstvo in razvijali kakovostna delovna mesta. Veliko možnosti za razvoj tudi v tem delu države odpira turizem, še prej pa bo treba veliko narediti pri sanaciji doline in varstva okolja. »Glede prihodnosti Premogovnika Velenje in TEŠ je potrebno sodelovanje vseh akterjev in partnerjev, ki so vključeni v aktivnost Premogovnika Velenje in TEŠ, in sicer z namenom iskanja rešitev za obstoj podjetij, npr. s prestrukturiranjem poslovanja, delovnih mest,« razlaga Kavaševa. Tako tudi ne nameravajo podpreti sežiganja odpadkov v TEŠ, glede premogovnika pa pravi, da bi bilo treba čim prej sprejeti zakon o zapiranju, saj je to proces, ki traja desetletja.

Andrej Breznik

Tudi mestno občino Slovenj Gradec v prihodnje čakajo številni izzivi na področju gospodarstva. To še kako ve Andrej Breznik, ki je v podjetništvu že vrsto let in se na letošnjih lokalnih volitvah s podporo Slovenske demokratske stranke, Nove Slovenije in s podpisi 241 podpornikov podaja v župansko tekmo. V lokalni politiki deluje že več kot dvajset let, je pa širši javnosti znan po vključitvi v reševanje problema koroških dečkov, ki so jih starim staršem odpeljali iz vrtca k neznanim rejnikom. Ker so mu otroci pa tudi družina »sveta stvar« (sam ima štiri vnuke), se mu je zdelo normalno, da je skupaj z enako mislečimi pomagal starima staršema, da bi koroška dečka čim prej in uspešno vrnili dedku in babici. Ob vložitvi kandidature je dejal, da je v Slovenj Gradcu že zdaj lepo, vendar si želi, da bi bilo še lepše. Možnosti izboljšav je po njegovem mnenju v občini še veliko. Temelj sprememb je tudi ta, da se prepreči beg mladih in izobraženih ter se jim zagotovi zaposlitev in stanovanja v domačem okolju. »Nikoli nisem bil v visoki politiki, zagotavljam pa, da če bom izvoljen, se bom trudil za izboljšanje delovanja obrtnikov in podjetnikov, zavzemal se bom za malega človeka, da se nikdar ne ponovi primer koroških dečkov,« je obljubil že ob kandidaturi za mesto poslanca na državnozborskih volitvah. Tudi kot župan pravi, da bo delal za izboljšanje kvalitete življenja vseh občanov. Tega si želijo tudi ljudje, ki so Breznika podprli. Ker si želi upoštevati mnenje ljudi, je v času predvolilne kampanje in v celotnem mandatu vsem občanom na voljo tudi knjiga pobud v elektronski obliki, v katero lahko občani vpisujejo svoje želje, razmišljanja, ideje, kritike. »Knjigo POBUD imamo tudi v fizični obliki in jo imam vedno s sabo, kamorkoli grem na pogovor z občani ali gospodarstveniki. Menim, da je dialog edina prava pot k skupnemu zadovoljstvu vseh,« poudarja Breznik. In na tem seznamu se je znašlo veliko idej; vse od ureditve amfiteatra, vrtca, dnevnega centra za varstvo starejših, kolesarskih in pešpoti, razširitve industrijskih con do ureditve proizvodnega mrežnega inkubatorja, zagotovitve brezplačnega javnega prevoza za občane in še bi lahko naštevali.

Zadnje novice

Sorodne vsebine