7.8 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Mestna občina Murska Sobota si ne zasluži, da ima za častnega občana gospoda Milana Kučana

Na včerajšnji seji Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota so mestni svetniki obravnavali tudi predlog Komisije za nagrade in priznanja. Za častnega občana (predlagatelj komisiji je bil župan Aleksander Jevšek) je bil predlagan Milan Kučan.

Mestna občina Murska Sobota (v nadaljevanju MOMS) si ne zasluži, da ima za častnega občana gospoda Milana Kučana, je menila svetniška skupina SDS.

Svetniška skupina SDS in še trije drugi svetniki (NSi, Modra lista Antona Štihca in Lista Mirana Forjaniča) so glasovali proti predlogu komisije, da gospod Milan Kučan postane častni občan MOMS. Obrazložitev glasu proti je svetniška skupina SDS tudi pojsnila. Objavljamo ga v celoti.

“Spoštovane svetnice in svetniki, 1. člen Odloka o priznanjih MOMS glede pogojev in načinov podeljevanja priznanj posameznikom pove:

Priznanje Mestne občine Murska Sobota se podeljuje posameznikom, ki so s svojim delom pomembno prispevali k razvoju in ugledu Mestne občine Murska Sobota in Republike Slovenije.

Gospod Milan Kučan je bil proti osamosvojitvi Slovenije in znano je, da samostojna Slovenija ni bila njegova najintimnejša želja. to pričajo tudi njegove izjave kot:

“Samostojna Slovenija bi bila najbolj črnogleda varianta…Vendar moramo narediti vse, da Jugoslavija bo”, izjava leta 1988

“Naša opredelitev je nedvomno Jugoslavija. Mi razumemo in sprejemamo Jugoslavijo za svojo državo in si je ne pustimo vzeti”, izjava 1989

“Očitajo mi, da sem bil proti odcepitvi. Še zdaj sem”, leta 2015

Spoštovane svetnice in svetniki, spoštovane občanke in občani Mestne občine Murska Sobota. V kolikor slovenski narod ne bi imel sanje in bi slepo sledil ideologiji posameznikov, verjetno danes v tem hramu demokracije ne bi razpravljali o potencialnih nagrajencih v samostojni Republiki Sloveniji in Mestni občini Murska Sobota. Svetniška skupina Slovenske demokratske stranke meni, da si Mestne občina Murska Sobota ne zasluži, da ima za častnega občana gospoda Milana Kučana.”

Milan Kučan je častni občan postal s 14 glasovi ZA, sedmimi proti, dva svetnika pa ssta se glasovanja vzdržala.

Sicer pa je na današnji seji plaketo za življenjsko delo na področju športa prejel Ludvik Zelko, zahvalno listino za nesebično pomoč pri izvajanju ukrepov in aktivnosti v času epidemije humanitarne organizacije Rdeči križ, EHO podpornica in Škofijska karitas ter zahvalno listino ob 100. obletnici delovanja Gimnazija Murska Sobota.

Vir: https://pomurske-novice.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine