3.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Medvoškemu županu očitajo ponarejanje listin in zavajanje, slednji že odgovoril na očitke

V uredništvo smo dobili pošto, v kateri naš vir očita medvoškemu županu Nejcu Smoletu, da se je v preteklosti lažno predstavljal kot pravnik, čeprav še nima diplome iz prava. Ker naj bi kasneje spoznal, da je bilo njegovo predstavljanje nezakonito in bi se lahko znašel na spolzkem terenu, se sedaj pri izobrazbi predstavlja kot gimnazijski maturant, trdi vir.

 

Prav tako naj bi bilo moteče, da naj bi po eni verziji življenjepisa navajal, da je med leti 2008 in 2014 delal za Lek, drugje pa, da je imel pred izvolitvijo za župana odprt status samostojnega podjetnika, kar pomeni, da naj bi nezakonito pridobival nepovratna sredstva za samozaposlene. S tem naj bi storil dvakratno kaznivo dejanje: zavajanje volivcev z napačnimi podatki ter ponarejanje listin. Naš vir se ob tem sprašuje, kako je možno, da v isti sapi medvoški župan v intervjujih vse stavi na transparentnost in poštenost, sam pa zavaja s podatki. Ob tem pa “lažnivi kljukec” Nejc Smole, tako naš vir, še vedno uči verouk kot laiški katehet v svoji domači župniji.

Za komentar smo se obrnili direktno na župana Nejca Smoleta, ki nam je izrazil prepričanje, da ti očitki skoraj zagotovo prihajajo od prejšnjega župana Stanislava Žagarja, saj so se podobni očitki pojavljali že pred štirimi leti. Takrat je Smole zmagal že v prvem krogu in premagal urok nepremagljivosti dotedanjega župana Žagarja, ki je Medvodam vladal dvajset let, pred tem pa je bil tudi predsednik skupščine občine Ljubljana Šiška – takrat je bil trden člen lokalnega Demosa, v zadnjih letih pa naj bi se precej spoprijateljil z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Zanimivo je sicer, da je takrat na račun Smoleta, ki je sedaj najmlajši župan v Slovenijo, priletel tudi očitek, da nikoli ne bi mogel zmagati v Medvodah, če ne bi imel za seboj podporo kroga vplivnega Medvoščana in borčevskega funkcionarja, sicer nekdanjega kriminalista Mitje Klavore. Takrat je namreč Smoleta, ki sicer ni član nobene stranke, podprlo več lokalnih list, pa tudi NSi in DeSUS, letos pa kandidira zgolj s podporo skupine volivcev. Smoletu so nekateri viri pripisovali tudi politično povezovanje s sedanjim premierjem Marjanom Šarcem, saj se je Smole pojavil kot gost na ustanovnem kongresu LMŠ v Medvodah, vendar nam je takrat pojasnil, da so ga organizatorji kongresa dejansko naplahtali. Priznal pa je, da so ga tudi nagovarjali h kandidaturi za poslanca na listi LMŠ, česar pa ni sprejel.

Kot nam je v zvezi z navedenimi očitki dejal Smole, je ponovno razočaran, da se predvolilna kampanja dogaja na takšnem nivoju, da ni nikjer sledi o programu, idejah ter sodelovanju, pač pa na osebnih diskreditacijah. »Kar zadeva izobrazbo, je zadeva popolnoma jasna – že od leta 2013 imam opravljene vse izpite na dodiplomskem študiju prava, od takrat naprej pa pišem diplomo,« nam je dejal in priznal napako, ker še vedno ni utegnil diplomirati, vendar je to predvsem njegov osebni problem. »Pri prejšnjih volitvah je bilo navedeno, da sem absolvent prava, to seveda ne pomeni pravnik, ampak študent prava v zaključevanju. Ker pa je bilo to problematizirano že takrat, se dosledno sedaj povsod jasno deklarira dosežena izobrazba – kar pa je klasična gimnazija. Vsa druga podtikanja so resnično brezpredmetna,« nam je pojasnil.

V zvezi z očitki glede nabiranja delovnih izkušenj je dejal, da je v času študija počel »vse sorte različnih del, tudi delo pismonoše«, za katero priznava, da je to eno njegovih najljubših. »V letu 2008 pa sem preko študentskega dela začel nabirati izkušnje v podjetju Lek na oddelku financ. Delo, ki je bilo sprva načrtovano, da bo trajalo le nekaj mesecev, je nato trajalo praktično šest let, vse do angažmaja na občini.« Ob tem pravi, da je po izteku študentskega statusa leta 2012 odprl svoj s. p. »Kar zadeva odprtja sp-ja nisem prav v ničemer in v nobeni točki odstopal od ostalih podjetnikov,« nam je dejal. Zaradi formalnosti pri zaprtju s. p. po izvolitvi za župansko funkcijo je bil sprva kratek čas po izvolitvi nepoklicni župan vse do konca leta 2014, zato pravi, da na občini pred začetkom leta 2015 nikoli ni bil zaposlen. Zato navedene očitke Smole smatra kot poskus osebne diskreditacije, ki pa več kot o njem pove o tistem, ki je avtor očitkov.

Ob tem velja spomniti, da se Žagar, ki naj bi bil po Smoletovem mnenju avtor diskreditacije, letos ne poteguje več za župansko funkcijo, pač pa »le« za občinskega svetnika. Je pa predlagatelj županske kandidature Tomaža Kuralta, ki pa ga je javno podprla tudi medvoška SD, med drugim posebej tudi Tanja Fajon in Igor Lukšič, ki sta sicer oba občana Medvod. Za župansko funkcijo se tako kot pred štirimi leti poteguje tudi Leon Merjasec (SDS), ki je letos kandidiral tudi za poslanca v državnem zboru, po osmih letih se je med kandidate vrnila tudi Alenka Žavbi Kunaver – takrat je kandidirala s podporo LDS, tokrat pa ima podporo medvoške SMC. Smole se sicer poteguje za svoj drugi zaporedni županski mandat. Pred nastopom prvega mandata je bil predsednik sveta KS Smlednik, član občinskega sveta, predsednik medvoške občinske kulturne zveze, delal je tudi kot novinar na lokalni televiziji in se udejstvoval v domači župniji kot katehet ter v KUD Smlednik kot nepoklicni režiser dramskih iger. Lani je tako režiral ljudsko igro na prostem »Naša kri«.

Zadnje novice

Sorodne vsebine