18.7 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Medtem ko vlada spi, Alžirci in Maročani podirajo azilne rekorde

Na “odprti” meji s Hrvaško ni presenečenj. Čez njo še naprej vsak mesec mimo mejnega nadzora, ki ga ni, prihaja rekordno število migrantov. Ko jih opazijo policisti, pogosto pa še prej domačini, jih del napove, da bodo zahtevali azilno zaščito, del pa jih policija hitro vrne na Hrvaško.

 

S 404 prošnjami za azil je bil maja dosežen nov rekord. Toliko prošenj za mednarodno zaščito lani ni bilo niti v rekordnem avgustu.

Oblast vabi migrante z odprto mejo
A v tej statistiki bolj zviti migranti manjkajo. Lansko leto je 4.265 migrantov napovedalo, da bodo prosili za azil, a dejansko jih je prošnje vložilo 2.875. Lep del, 1390, jih je izginil, še preden bi jih lahko vključili v uradno statistiko, ki jo beleži notranje ministrstvo in vam jo prikazujem. Bolj zviti napovedo, da bo zaprosili za azil, a pozneje tega ne storijo, ker ni treba takoj in ker vedo, da jim že namera za zahtevo zaščite zagotavlja svobodo gibanja, kar jim omogoča beg naprej na zahod. Najbolj spretni pa so državo seveda prečkali, ne da bi jih sploh kdo opazil.

Policija že dalj časa opozarja, da naš azilni sistem tihotapci ljudi množično zlorabljajo za nezakonite tihotapljenje migrantov v območje Evropske unije in politiko pozivajo, naj ureditev popravijo. A doslej vladajoči niso storili nič. Vlada spi. Je pa zaostritev azilne ureditve predlagala opozicijska SDS Janeza Janše. Predloge opozicije vladajoči poslanci običajno zavrnejo. A vsaj razpravljati bodo še ta mesec morali, ker je SDS zahtevala splošno razpravo o predlogu sprememb, ki vsebuje tudi rešitev, da bi vse migrante, ki na črno prestopajo mejo iz Hrvaške, ker je to varna država, kjer jih nihče ne ogroža, takoj vrnili nazaj tja. Podobno rešitev je v prejšnjem mandatu ponudila takratna notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Večina je bila takrat odločno proti.

Članek si lahko v celoti preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine