16.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 23 maja, 2022

Medtem ko protestniki razgrajajo, premier Janša na Brdu sprejema evropske voditelje

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Danes se na Brdu pri Kranju odvija neformalna delovna večerja, ki jo gosti predsednik vlade Janez Janša. Med gosti so praktično vsa pomembna imena evropskega političnega vrha, od Angele Merkel, do Sebastiana Kurza in Stefana Löfvena ter Charlesa Michela, ki predseduje Vrhu EU – Zahodni Balkan. Jutri se bodo zbrali voditelji in voditeljice držav članic EU ter šestih partneric z Zahodnega Balkana. Med drugim se  bodo pogovarjali o ponovni potrditvi evropske perspektive Zahodnega Balkana, ki je v skupnem strateškem interesu in je še naprej skupna strateška odločitev.

Danes se je začel den najpomembnejših dogodkov slovenskega predsedstva Svetu EU. Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša v tem trenutku gosti neformalno večerjo članov Evropskega sveta, jutri pa se bodo odvijali osrednji dogodki vrha voditeljic in voditeljev vlad in držav članic EU ter partneric z Zahodnega Balkana. Dogodkoma bo predsedoval predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki bo skupaj s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen zastopal EU.

 

Predsednik republike Borut Pahor je danes na Brdu pri Kranju nemško kanclerko Angelo Merkel, ki je tudi gostja neformalne delovne večerje, odlikoval z redom za izredne zasluge, ki velja za najvišje slovensko odlikovanje. Prejela ga je za osebne zasluge za poglobitev vsestranskih odnosov med Slovenijo in Nemčijo ter verodostojno evropsko voditeljstvo. na večerji je za pričakovati razpravo o vlogi EU glede na nedavne dogodke v Afganistanu, o varnostnem partnerstvu AUKUS in odnosih s Kitajsko, je sporočila Vlada RS.

 

Na večerjo sta prišla tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz in predsednica estonske vlade Kaja Kallas. “Skupno razumevanje svetovnih izzivov in načina za njihovo reševanje ostaja ključnega pomena. Ob tem je pomembna enotnost,” je zapisala Vlada RS. Pred enim letom sta se Premier Janez Janša in avstrijski kancler Sabastian Kurz po delovnem delu obiska podala plezat v Slovensko smer v severni steni Triglava – kar je prav gotovo okrepilo naše odnose s sosednjo državo.

 

Prihod visokega predstavnika Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josepa Borella nakazuje na razpravo o strateškem ukrepanju in o zaščiti evropskih interesov.

 

Prihod predsednika Cipra Nicosa Anastasiadesa in predsednice finske vlade vlade Sanne Marin. Gostitelj premier se bo na večerji z njima pogovarjal o vlogi EU glede na nedavne dogodke v Afganistanu, o varnostnem partnerstvu AUKUS in odnosih s Kitajsko.

 

Prihod predsednik luksemburške vlade Xavierja Bettela in švedskega predsednika vlade Stefana Löfvena na neformalno delovno večerjo na Brdu pri Kranju, ki jo gosti premier Slovenije Janez Janša. Na večerji se bodo pogovarjali o strateškem ukrepanju in o zaščiti evropskih interesov.

 

Na večerjo je seveda prišel tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki predseduje Vrhu EU – Zahodni Balkan, skupaj s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pa zastopa EU. Na večerji je med njimi pričakovati razpravo o strateškem ukrepanju in o zaščiti evropskih interesov.

 

Prihod predsednika belgijske vlade Alexandra De Crooja in nizozemskega predsednika vlade Marka Rutteja.

 

Češki premier Andrej Babiš madžarski premier Viktor Orban zastopata višegrajsko skupino, v katero so združene države Madžarska, Poljska, Češka in Slovaška.

 

Na večerji je tudi italijanski premier Mario Draghi. Skupno razumevanje svetovnih izzivov in načina za njihovo reševanje ostaja ključnega pomena.

 

Višegrajsko skupino zastopa tudi aktualni predsednik vlade Republike Poljske Mateusz Morawiecki.

 

Nenazadnje, se je večerje udeležil tudi premier sosednje Hrvaške Andrej Plenković, ki se je med drugim pogovarjal s kosovskim premierjem.

 

Portugalski predsednik vlade António Costa bo prav gotovo delil tudi izkušnje z uspešnim spoprijemanjem z epidemijo covid-19.

 

Prispel je tudi predsednik španske vlade Pedro Sanchez, predsednik Republike Litve Gitanas Nausėda, irski premier Micheál Martin in še mnogi. Več sledi …

Sorodne vsebine