-2.2 C
Ljubljana
sobota, 29 januarja, 2022

Mednarodni denarni sklad »IMF« Sloveniji zvišal napoved letošnje gospodarske rasti za več procentov!

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Mednarodni denarni sklad (IMF) je za Slovenijo krepko zvišal napoved letošnje gospodarske rasti. Za letos je napoved dvignil za 2,4 odstotne točke na 6,3 odstotka. Za prihodnje leto je maja državi napovedoval 4,5-odstotno rast, v danes objavljenem poročilu pa ocenil, da bo ta 4,6-odstotna. Z dvigom letošnje napovedi za Slovenijo se je IMF približal jesenski napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj. Ta je septembra napoved za državo postavil pri 6,1 odstotka, za prihodnje leto pa pri 4,7 odstotka.

Mednarodni denarni sklad Sloveniji za letos napoveduje 1,4-odstotno stopnjo inflacije, prihodnje leto pa 1,8-odstotno. Stopnja brezposelnosti naj bi bila letos po 4,5-odstotna, v prihodnjem letu pa 4,3-odstotna, je navedel v danes objavljenem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih.

V IMF so ocenili, da se svetovno gospodarsko okrevanje po pandemiji novega koronavirusa nadaljuje. Vendar pa zaradi nadaljevanja pandemije z agresivno različico delta gospodarsko okrevanje izgublja zagon. Negotovosti krepijo motnje v oskrbovalnih verigah, ki v številnih državah poganjajo inflacijo. IMF je zato oceno svetovne gospodarske rasti v primerjavi z julijem nekoliko znižal. Za letos globalnemu gospodarstvu napoveduje 5,9-odstotno rast, kar je odstotno točko manj, za prihodnje leto pa je napoved rasti ohranil pri 4,9 odstotka.

Za območje evra za letos napoveduje petodstotno, v letu 2022 pa 4,3-odstotno gospodarsko rast. Nemčija naj bi letos beležila 3,1-odstotno rast bruto domačega proizvoda, prihodnje leto 4,6-odstotno. Francosko gospodarstvo naj bi zraslo po 6,3- in 3,9-odstotni stopnji, italijansko pa po 5,8- in 4,2-odstotni stopnji.

V majski napovedi je IMF za Slovenijo za leto 2023 napovedal 3,6-odstotno rast, v tokratni napovedi tega leta ne omenja. Maja je med drugim navedel, da je Slovenija na negativne posledice epidemije covida-19 odgovorila s hitrimi, obsežnimi in dobro usklajenimi ukrepi, posvaril pa je pred zamudami pri cepljenju, poroča STA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine