16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Mednarodna opazovalka za človekove pravice: Pravosodni sistem ni ubranil pravic enega od državljanov, ko je 4 leta zlorabljal njegove človekove pravice…

Na neuradno novico, da je sodišče zadevo Novič vrnilo na prvostopenjsko sodišče, se je za naš tednik odzvala tudi mednarodna opazovalka za človekove pravice Michelle Laura Kling: »Pravosodni sistem ni ubranil pravic enega od državljanov, ko je 4 leta zlorabljal njegove človekove pravice, zdaj pa ga želijo znova pripeljati pred sodišče?! Definicija terorizma je »nezakonita uporaba nasilja in groženj, še posebej zoper civilno prebivalstvo, z namenom doseganja političnih ciljev«.

Spomnimo. Minuli teden je v javnosti odmevala novica, da je dr. Milko Novič po nekaj manj kot štirih letih znova na svobodi. Vrhovno sodišče je namreč ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je zoper obsodilno sodbo za umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika vložil dr. Milko Novič. Kot smo neuradno izvedeli, je vrhovno sodišče primer Novič vrnilo na prvo stopnjo, sodišču dalo usmeritve in med drugim zahtevalo zamenjavo sodnice s senatom. Da je ugodilo Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti, je vrhovno sodišče potrdilo tudi v sporočilu za javnost, v katerem je dodatno pojasnilo odločitev, da se dr. Novič izpusti iz zapora. Med drugim je v sporočilu zapisalo, da se »prekinitev izvršitve pravnomočne sodbe odredi, če se zahtevi za varstvo zakonitosti, ki je vložena v korist obsojenca, ugodi, kot je bilo v tem primeru, ali pa ko je podana zelo velika verjetnost, ki meji že na gotovost, da bo vložnik z zahtevo uspel«.

Na vrhovnem sodišču so potrdili, da je vrhovno sodišče Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti ugodilo, da pa podrobnejše vsebine odločitve ne morejo posredovati, dokler odločba ne bo napisana in vročena strankam v postopku. Javnosti so posredovali tudi sklep, s katerim so prejšnji torek odredili, da se dr. Novič, ki je bil pravnomočno obsojen na 25 let zapora, izpusti na prostost. Iz njega je razvidno le, da se je sodišče za izpust odločilo na podlagi uveljavljanja kršitev pravice do obrambe. Sklep je sprejel senat vrhovnega sodišča, ki so ga sestavljali Branko Masleša kot predsednik ter Barbara Zobec, Kristina Ožbolt, Vesna Žalik in Mitja Kozamernik. Kot trdijo naši viri, je odločitvi sodišča botrovala napovedana internacionalizacija primera, saj bi šla zadeva na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Novičev odvetnik Jože Hribernik je dejal, da bi si želeli, da bi vrhovno sodišče dr. Noviča oprostilo obtožb, če se bo odločilo za novo sojenje, pa bodo zahtevali, da mu sodi drug senat. V vsakem primeru pa je prepričan, da bo dr. Novič oproščen.

Zadnje novice

Sorodne vsebine