16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Mediji in strokovnjaki za “policijske zadeve” na polno zavajajo! A zakoni so jasni: Minister mora odrediti nadzor nad delom policije za ugotavljanje zakonitosti in strokovnosti!

Odvetnik Radovan Cerjak je razkrinkal laži osredjih medijev in igralcev levega političnega omrežja. Vplivni igralci in mediji v službi bivšega režima so notranjemu ministru Alešu Hojsu ob njegovi zahtevi za revizijo nekaterih spornih neraziskanih kriminalističnih preiskav očitali politične pritiske na delo policije in tožilstva. “Poročanja medijev o zahtevanem nadzoru ministra za notranje zadeve, pa res ne razumem. Minister je oseba, ki nosi politično odgovornost za delo svojega ministrstva in organov, ki delujejo v njem. Zakon o državni upravi je povsem jasen. Potrebno je prebrati 23 in 24. člen o zakonu o državni upravi. To kar zahteva minister Hojs je popolnoma zakonito in logično,” je zapisal odvetnik Radovan Cerjak. Poleg tega tudi 6. člen Zakona o organiziranosti in delu v policiji povsem jasno določa, da “nadzor nad delom policije odredi minister”.

 

Mediji še vedno vsakodnevno napadajo ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki je odredil revizijo nekaterih že zaključenih kriminalističnih preiskav na NPU, v te namene za komentar tudi vabijo “strokovnjake”, da bi kar se da očrnili ministra, ki je reagiral povsem zakonito in legitimno. Odvetnik Radovan Cerjak je izpostavil, da 23. člen Zakona o državni upravi predpisuje, da minister daje organu v sestavi obvezna navodila za delo ter mu naloži, da v mejah svoje pristojnosti opravi določene naloge ali sprejme določene ukrepe ter mu o tem poroča. V 24. členu pa piše, da ministrstvo nadzoruje delo organa v sestavi. Minister lahko zahteva poročila, podatke in druge dokumente v zvezi z opravljanjem dela organa v sestavi. Predstojnik organa v sestavi mora ministru redno in na njegovo posebno zahtevo poročati o delu organa v sestavi in o vseh pomembnejših vprašanjih s področij dela organa v sestavi.

Poleg tega tudi Zakon o organiziranosti in delu v policiji, ki je lex specialis, povsem jasno določa, da “nadzor nad delom policije odredi minister”. Z nadzorom se namreč ugotavlja zakonitost, strokovnost ter spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin pri izvajanju policijskih pooblastil, opravljanju nalog policije ter izvajanje usmeritev ministra. Vse to predpisuje zakon, ki pa ga osrednji mediji načrtno teptajo in raje prisegajo na medijski linč.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine