18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Med Slovenci v Umagu na Hrvaškem: Obletnica društva Ajda

Piše: C.R.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je včeraj, 17. maja, mudila pri Slovencih v Umagu na Hrvaškem.

Ob obletnici Slovenskega kulturnega društva Ajda in Dnevu Mestne občine Umag so namreč pripravili dva slovensko obarvana dogodka. Ministrica se je  najprej udeležila odprtja razstave uglednega slovensko – hrvaškega umetnika Janeza Pirnata “Atelje Siparis – Hommage Janezu Pirnatu”, nato pa si v nadaljevanju ogledala predstavo »Meja sneženja« v izvedbi Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta. Praznovanja sta se udeležila tudi nekdanji predsednik Republike Hrvaške Stjepan Mesić in župan mesta Umag Vili Bassanese.

Pred pričetkom predstave so zbrane pozdravili visoki gostje. Ministrica dr. Jaklitsch je društvu Ajda je čestitala za obletnico, prav tako pa tudi ženskemu pevskemu zboru, ki deluje v okviru društva in letos praznuje deseto obletnico delovanja. Vsem se je zahvalila za njihovo delo in trud za ohranjanje slovenske kulture, besede in identitete, pri tem pa izpostavila dobro sodelovanje z lokalno skupnostjo. Tudi prek prijateljskih vezi in spoznavanja drug drugega se namreč rušijo predsodki in strahovi. Ministrica je društvu zaželela, da bi tudi v prihodnje ostajali tako aktivni ter še krepili povezanost z matično domovino.

Razstava, ki so jo na ogled postavili v preddverje gledališke dvorane v Multimedijskem centru Ljudske univerze Ante Babič, predstavlja del opusa grafik v Ljubljani rojenega kiparja, grafika in risarja Janeza Pirnata, ki si je v bližini Umaga ustvaril atelje in tod tudi mnogo let ustvarjal. Z občuteno zapeto slovensko pesmijo Po jezeru bliz Triglava so odprtje oplemenitile članice Ženskega pevskega zbora Ajda. Ob tej priložnosti je v Umagu gostovalo tudi Slovensko stalno gledališče iz Trsta. V gledališki dvorani Antonio Coslovich so uprizorili predstavo »Meja sneženja« po dramskem besedilu nekdanjega umetniškega vodja gledališča, tržaškega pisatelja, režiserja in dramatika Marka Sosiča, v režiji pisatelja, scenarista in filmskega režiserja Gorana Vojnovića.

SKD Ajda je eno najmlajših slovenskih kulturnih društev na Hrvaškem. Društvo ohranja slovenščino, slovensko kulturo in identiteto, tako s svojim delom kot z branjem slovenskih knjig, ustanavljanjem slovenskih literarnih kotičkov v knjižnicah in organizacijo tečajev slovenskega jezika. Uveljavilo pa se je tudi v kulturnem življenju Umaga in okolice.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine