27 C
Ljubljana
petek, 23 julija, 2021

Med poslanskimi kandidati tudi imena iz sveta glasbe in športa; za SDS tudi Alenka Gotar

V nekaterih političnih strankah na tokratnih parlamentarnih volitvah stavijo tudi na v javnosti prepoznavne obraze. Poleg aktualnih ali nekdanjih funkcionarjev, strokovnjakov in gospodarstvenikov so nekateri na kandidatne liste uvrstili tudi bolj ali manj znana imena iz sveta glasbe in športa ter druge prepoznavne osebnosti.

Na kandidatnih listah za junijske volitve, ki jih je sicer mogoče vlagati še do četrtka, se je pojavilo nekaj prepoznavnih slovenskih glasbenikov, ki bodo zastopali različne stranke. Tako bo na listi SMC v enem od koprskih volilnih okrajev nastopil pevec Slavko Ivanćić. Pevec Lado Leskovar bo zastopal barve DeSUS v volilnem okraju Ljubljana-center, kjer bosta kandidirala tudi igralca in aktualna poslanca Violeta Tomić (Levica) in Saša Tabaković (SMC).

Na listi SDS se bo za poslanski stolček potegovala operna pevka Alenka Gotar, ki je Slovenijo zastopala na Evroviziji, in sicer v volilnem okraju Domžale II. SD v tem okraju stavi na nekdanjega glasbenega producenta in založnika Gorana Šarca, DeSUS pa jima je tam nasproti postavila aktualnega kulturnega ministra, ki opravlja tekoče posle, Antona Peršaka.

Med kulturniki bosta na listi Levice kandidirali pevka in igralka ter tudi aktivistka in predsednica gibanja TRS Lara Jankovič (volilni okraj Ajdovščina) ter pisateljica in aktivistka za pravice LGBT Nataša Sukič (ljubljanska okraja Moste-Polje III in Bežigrad I).

V prihodnjem mandatu utegne biti v državnem zboru še močneje zastopano področje košarke. Poleg aktualnega poslanca DeSUS Petra Vilfana, ki bo nastopil v Kočevju, bosta za poslanca kandidirala tudi nekdanja košarkarja Saša Dončić na listi DeSUS v okraju Ljubljana-Šiška I in Dušan Hauptman na Listi Marjana Šarca v Litiji. Športnika je na listo uvrstila tudi SD, in sicer bo zanjo v okraju Ljubljana-Vič-Rudnik IV kandidiral maratonec in triatlonec Dušan Olaj, ki je sicer tudi znan podjetnik.

Med predstavniki nevladnih organizacij bosta na volitvah nastopila predsednica Belega obroča Milojka Vida Intihar kot kandidatka Stranke Alenke Bratušek ter ustanovitelj in predsednik Dobrodelnega društva Petka za nasmeh Milan Jakopovič kot kandidat Levice. Prav tako sta na listi Levice nekdanja prepoznavna sindikalista: Goran Lukić, ki bo nastopil v enem od velenjskih okrajev, in Milan Utroša, ki bo kandidiral v Lendavi.

Za poslanski mandat se bo potegovalo tudi nekaj nekdanjih in sedanjih radijskih in televizijskih voditeljev. SDS je na listo v Tržiču uvrstila voditelja na Nova24 TV Jureta Ferjana. Med kandidati na Listi Marjana Šarca pa so nekdanji radijski voditelj in strokovnjak za družbene medije Matej Špehar, ki bo nastopil v ljubljanskih okrajih Vič-Rudnik III in IV, novinarka Radia Slovenija Uršula Majcen, ki bo nastopila v enem od škofjeloških okrajev, ter nekdanji novinar in urednik na Radioteleviziji Slovenija in POP TV, zdaj pa direktor občinske uprave v Zagorju ob Savi Rudi Medved, ki bo kandidiral v Zagorju. V Zagorju se bo za poslansko mesto na listi Levice znova potegoval tudi nekdanji dolgoletni poslanec iz vrst LDS Aleš Gulič.

Med obrazi, prepoznavnimi s televizijskih zaslonov, je tudi kuharica in nekdanja žirantka kuharskega šova Alma Rekić, ki bo na listi Levice poslanski sedež poskušala osvojiti v okraju Radovljica I. Njen protikandidat v tem okraju bo med drugim tudi bohinjski župan Franc Kramar, ki bo nastopil na listi Stranke Alenke Bratušek.

V enem od koprskih okrajev pa bo za poslanski sedež na listi SDS kandidiral Silvo Radin, eden od ribičev, ki je zaradi hrvaškega neupoštevanja arbitražne sodbe tarča tamkajšnjega kmetijskega ministrstva, ki mu pošilja plačilne naloge.

Zadnje novice

Sorodne vsebine