13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Mateja Ribič: Ministrstvo za delo z dvema razpisoma javnih del v reševanje kadrovske stiske socialnovarstvenih zavodov in bolnišnic

V sredo in danes so na ministrstvu za delo objavili dva razpisa za opravljanje javnih del za omejevanje kadrovske stiske v socialnovarstvenih zavodih in bolnišnicah, je na današnji novinarski konferenci izpostavila državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič. Gre za skupaj 4950 novih zaposlitev v skupni vrednoti 19 milijonov evrov.

 

Javno povabilo za 950 dodatnih kadrov v socialnovarstvenih zavodih in bolnišnicah so na ministrstvu za delo objavili v sredo. Prijave nanj bodo mogoče od 16. decembra, program pa je vreden štiri milijone evrov. Predvideva samostojnejše delo javnih delavcev, s katerim bi lahko razbremenili redno zaposlene.

Drugo povabilo za javne delavce so objavili danes, je navedla državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič. S tem nameravajo v delo vključiti 4000 oseb, projekt pa je vreden skoraj 15 milijonov evrov. “Namen javnih del je predvsem premagovanje kadrovske stiske, razbremenitev obstoječih zaposlenih, možnost omogočanja zaposlenim koriščenja tudi letnega dopusta in prepotrebnega počitka in pa seveda reševanja dolgotrajno brezposelnih oseb, prijavljenih na zavodu za zaposlovanje,” je dejala.

Že sedaj 134 oseb mesečno v domovih opravlja delo preko javnih del, opravljenih je bilo tudi preko 5000 ur začasnega in občasnega dela ter skoraj 73.000 ur dela študentov in dijakov, je povedala Ribičeva.

Od ponedeljka v domovih starejših enkrat tedensko izvajajo hitre teste. Okrog 50 domov te izvaja z lastnimi kadri, ostali s pomočjo zdravstvenih domov in mobilnih enot. Za omejevanje kadrovske stiske v domovih starejših so v četrtem protikoronskem zakonu namenili približno 26 milijonov evrov, s katerimi so od avgusta do oktobra sklenili skoraj 400 novih pogodb o zaposlitvi v domovih.

Po besedah Ribičeve kadrovske okrepitve potrebuje tudi Zavod RS za zaposlovanje. Na vladi so v sredo potrdili tudi kadrovski načrt za 31 novih zaposlitev na zavodu. Kot je navedla Ribičeva, je zavod do 8. decembra prejel skoraj 160.000 vlog delodajalcev, rešili pa so praktično vse vloge za čakanje na delo po četrtem protikoronskem paketu zakonov in približno 75 odstotkov vseh vlog po petem protikoronskem paketu.

Do sedaj je bil povprečni čas njihovega reševanja 14 dni, po sprejemu sedmega protikoronskega paketa pa bo po besedah Ribičeve še krajši.

Državna sekretarka je vse delavce in delodajalce pozvala, naj čim več delajo od doma. Delodajalce, ki imajo na delovnem mestu veliko delavcev pa je pozvala, naj naredijo revizijo ocene tveganja ter koronavirus opredelijo kot novo tveganje in določijo, na kakšen način se okužba preprečuje ter s tem seznanijo zaposlene.

Ribičeva je na novinarski konferenci opisala tudi aktualne razmere glede okužb v domovih starejših. Kot je povedala, je na novo ozdravelo 39 zaposlenih in 104 stanovalci. Skupaj je tako v drugem valu epidemije ozdravelo 4235 stanovalcev in skoraj 2000 zaposlenih. Na novo okuženih v domovih za starejše je bilo v sredo 106 stanovalcev ter 68 zaposlenih, 22 stanovalcev pa je umrlo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine