14.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

(FOTOGALERIJA) Matej Tonin potrjen za predsednika NSi s polnimi pooblastili

Opozicijska stranka NSi je na današnjem kongresu v Grosupljem za novega predsednika stranke izvolila Mateja Tonina, ki je dobil skoraj 93 odstotkov glasov. Hkrati je potrdila volilni program za obdobje od leta 2018 in leta 2022, ki pomeni posodobitev zdajšnjega strankinega programa, in predstavila listo kandidatov za volitve v DZ.

 

Od 372 delegatov, ki je oddalo glasovnico, je za Tonina glasovalo 345 delegatov oziroma 92,7 odstotka, 27 glasovnic pa je bilo neveljavnih.

Novoizvoljeni predsednik NSi je v svojem nagovoru delegatom dejal, da so mu z izvolitvijo naložili veliko bremene ter da se zaveda odgovornosti, ki jo ima ne samo do NSi, ampak tudi do Slovenije.

Obljubil je, da bo v prihodnjih tednih naredil vse, da “resnično pokažemo, kdo je NSi, da je to stranka prijaznih, delovnih ljudi, ki imamo radi Slovenijo in smo zanjo pripravljeni narediti vse, kar je v naši moči, da bo Slovenija država priložnosti in zadovoljnih ljudi”.

Zahvalil se je družini in vsem, ki so ga podpirali na njegovi politični poti, med drugim tudi nekdanji predsednici Ljudmili Novak, ki jo je znova označil za njegovo politično mamo.

Na koncu je delegate pozval, naj do prihajajočih volitev naredijo vse, kar je v njihovi moči, da bo stranka dosegla čim boljši rezultat.

Na kongresu so izvolili tudi člane strankinega izvršilnega odbora, nadzornega odbora in razsodišča stranke. V nov izvršilni odbor so izvolili poslance Ljudmilo Novak, Jožefa Horvata, Jerneja Vrtovca in Ivo Dimic, strankinega nekdanjega poslanca Alojza Soka in Martina Mikoliča.

Še pred razglasitvijo rezultatov volitev so delegati potrdili volilni program za obdobje od leta 2018 do leta 2022. V njem izpostavljajo 15 ključnih problemov družbe in zanje ponujajo konkretne rešitve, s katerimi želijo Slovenijo postaviti na zemljevid 15 najbolj uspešnih držav na svetu po kakovosti življenja.

Prednostne programske naloge temeljijo na treh ciljih – v NSi so namreč prepričani, da v prihodnjem štiriletnem mandatu potrebujemo pravično domovino, močno gospodarstvo in varno življenje.

Ena od točk temelji na višjih plačah, ki bi jih dosegli z višjo splošno dohodninsko olajšavo, razvojno kapico in ukinitvijo 50-odstotne dohodninske stopnje. Želijo si zvišati tudi pokojnine, da bi bila minimalna 617 evrov.

Med prioritetami je hitrejši dostop do zdravstvenih storitev. Po oceni NSi bi k temu med drugim pripomogli z odpravo monopola Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, s svobodno izbiro izvajalca zdravljenja in s tem, da bi stroške zdravljenja krila zavarovalnica.

V Slovenijo želijo privabiti nove investicije. To bi bilo mogoče po njihovem mnenju med drugim doseči s poenostavitvijo gradbene zakonodaje in z izdajo gradbenega dovoljenja v 30 dneh.

Z vidika demografskih trendov pa kot ključno vidijo ustvariti pogoje za več otrok. Programske prioritete NSi so med drugim še učinkovito pravosodje, manj birokracije, verodostojna zunanja politika ter okrepljena vojska in policija.

Na kongresu so se predstavili tudi strankini kandidati za junijske volitve v DZ. Na listi so vsi strankini poslanci in poslanke, glavni tajnik Robert Ilc in podpredsednik Valentin Hajdinjak. Tonin bo kandidiral v volilnem okraju Kamnik.

Tonin je stranko vodil kot v. d. kar nekaj mesecev, že pred leti pa se ga je omenjalo kot možnega naslednika Ljudmile Novak. Slednja se je sicer v teh dneh spet znašla pod medijskimi žarometi, časopis Delo jo je dal celo na naslovnico. V času Toninovega predsedovanja je prišlo tudi do srečanja s predsednikom SDS Janezom Janšo. Kot trdijo naši viri, je od tedaj precej manj napetosti med strankama.

Spodaj si lahko ogledate FOTOGALERIJO.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine