10.9 C
Ljubljana
torek, 27 septembra, 2022

Matej Tašner Vatovec poslanec Levice si je nabral presenetljivo veliko premoženja

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Po poročilu KPK o premoženjskem stanju poslancev je mogoče sklepati, da je v zadnjem obdobju največje premoženje pridobil poslanec “egalitarne” in “socialne” Levice, Matej Tašner Vatovec. Slednji je pridobil zemljišče ter dve stanovanji. Eno izmed stanovanj je veliko skoraj sto kvadratnih metrov, to pa bi lahko Vatovcu predstavljajo problem, če bi ideje njegovega poslanskega kolega Mihe Kordiša bile sprejete v praksi. “Kdor ima stanovanje tako veliko, da ga ne more posesat v 15-ih minutah, mu ga je treba nacionalizirat,” je znamenita izjava Kordiša, s katero je dvignil nemalo prahu, predvsem bi ta lahko predstavljala problem v lastnih vrstah, saj levičarji posedujejo za običajnega človeka veliko premoženja. 

Nadzor nad premoženjskim stanjem zavezancev je eden osnovnih pogojev preglednosti in zaupanja v javne funkcije, zato pomeni neločljiv del integritete javnega sektorja. “S spremljanjem in nadzorom nad premoženjem se spodbuja in krepi transparentnost v procesih in postopkih izvrševanja javne oblasti, pri opravljanju javnih funkcij ter upravljanju javnih zadev,” poudarjajo na Komisiji za preprečevanje korupcije.

Temu primerno pravila Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) o nadzoru nad premoženjskim stanjem zavezujejo širok krog zavezancev. Zavezanci za prijavo premoženja so med drugim tudi funkcionarji, tudi poslanci Državnega zbora. V 24ur so sinoči objavili podatke zadnjega poročila KPK o premoženjskem stanju poslancev, pri čemer so posebej izpostavili vodjo poslanske skupine Mateja Tašnerja Vatovca.

Vir: KPK

Slednji je po javno dostopnih podatkih najbolj povečal svoje premoženje. Iz poročila izhaja, da je Vatovec pridobil eno zemljiško parcelo v velikosti 297 kvadratnih metrov (pri tem ni jasno ali gre za kmetijsko ali zazidalno zemljišče), postal pa je tudi lastnik dveh stanovanj v velikosti 97 kvadratnih metrov in 33,8 kvadratnih metrov, pri čemer lokacija stanovanj ni znana.

Image
Foto: Twitter/Bojan Požar

Za nakup ali pridobitev nepremičnine ni vpisana nobena hipoteka. Bodisi je Vatovec nepremičnino kupil s kreditom brez hipoteke ali pa jo je dobil v lastništvo z nakupom brez kredita ali dedovanjem. Glede na to, da je v poročilu vpisana pravica do prepovedi odtujitve oziroma obremenitve nepremičnin, bi lahko v tem primeru prišlo do pogodbe o dosmrtnem preživljanju prejšnjega lastnika.

Bo Kordiš svojemu kolegu nacionaliziral nepremičnino?
Vatovec lahko samo upa, da lahko svoje večje stanovanje, ki je malo manjše od sto kvadratnih metrov, lahko posesa v 15 minutah. “Kdor ima stanovanje tako veliko, da ga ne more posesat v 15-ih minutah, mu ga je treba nacionalizirat,” je pred časom dejal poslanec Levice Miha Kordiš. Glede na to, da je Vatovec prejel kar tri nepremičnine, pa bi lahko bil po merilih njegovega kolega tudi kapitalist. Kakorkoli, Levica je svojo kredibilnost na področju socialne čuječnosti že izgubila, saj tudi nekateri s svojimi oblačili in telefonu dokazujejo, da govorijo eno, delajo pa drugo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine