16 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Martina Prevejšek: Prebudi se, Slovenija!

Martina Prevejšek je širši javnosti znana po skladbi Prebudi se, Slovenija!, v kateri nastopi tudi predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša. »Prebudi se, Slovenija! Prebudi se, čas je že,« pravi besedilo pesmi. To je njena zgodba.

Za začetek najinega spoznavanja nisem mogla mimo vprašanja, kako je nastala pesem. Zaupala mi je, da se je ideja porodila na Pučnikovem pohodu na Boču leta 2016, ko je rojstni dan praznoval tudi predsednik SDS Janša. »Ko sva sedela pri kosilu,« pripoveduje, »je beseda nanesla na glasbo in predlagal mi je, naj napišem novo pesem o Sloveniji, ki bo odražala razmere današnjega časa.« Prevejškova je bila počaščena, a hkrati je čutila veliko odgovornost, ker je ob vseh odličnih slovenskih skladateljih to nalogo zaupal prav njej. »Ko sem začutila,« nadaljuje, »da je pravi čas, da pridejo ideje na plan, sta glasba in besedilo nastajala hkrati, na poti v službo in domov ter v postelji pred spanjem.« Uglasbila je tudi Menartovo pesem Drevo slovenstva in napisala volilno himno SDS za letošnje državnozborske volitve z naslovom »Živela, Slovenija!«.

Aktivna članica Odbora 2014
Stranki pa ne bo dala samo glasbene podpore, ampak se bo znova soočila s kandidaturo za poslanko. Prepričana je, da Slovenija potrebuje spremembe. Želi si, da bi državo postavili na nove temelje na podlagi vrednot, ki so ji blizu. »Že od otroštva sta me oče in mati vzgajala, da so pravičnost, poštenost, dobrota, medsebojno spoštovanje, človekove pravice, svoboda posameznika in solidarnost tiste vrednote, iz katerih se oblikuje Človek z veliko začetnico,« verjame sogovornica. Pri tem doda, da je SDS edina stranka v slovenskem prostoru, ki te vrednote goji in izkazuje, zato jo je podprla in leta 2013 postala članica stranke.

Čeprav se 40-letna Prevejškova opiše kot vedra, pozitivna, optimistična, polna energije, je tudi ranljiva in občutljiva za krivice, ki se dogajajo. Tako je sprejela odločitev, da ne bo le nema opazovalka, ampak bo iskala rešitve za našo državo. »Po tako očitnem kršenju človekovih pravic,« pravi, »ko so Janeza Janšo brez dokazov pravnomočno obsodili in zaprli, sem spoznala, da v naši državi pravo ne deluje po principih Zahodne Evrope.« Aktivno se je vključila v Odbor 2014 in skupaj z drugimi aktivisti opozarjala na nepravilnosti v želji, da se v Sloveniji vzpostavi sistem pravičnosti, resnične demokracije in pravne države. Odkrito priznava, da je Janša njen politični vzornik, saj ga globoko spoštuje in ceni ne le kot politika, ampak tudi kot državnika in človeka.

78 1 martina prevejsek
Podpira tri vogale hiše
Naša sogovornica je s svojo zagnanostjo in delavnostjo velik doprinos stranki, saj opravlja številne funkcije – je članica Izvršilnega odbora SDS, Izvršilnega odbora SDS Krško, predsednica Regijske koordinacije SDS Posavje, namestnica predsednika v Strokovnem svetu SDS za kulturo in članica Izvršilnega odbora Kulturnega foruma SDS. Poleg tega je še članica predsedstva VSO in predsednica Pokrajinskega odbora VSO Posavje, na kar je še posebej ponosna, saj ji vrednote slovenske osamosvojitve pomenijo temelje obstoja in delovanja države. Strinja pa se, da je pomemben gradnik države tudi družina. Da si je lahko ustvarila svojo, je še posebej hvaležna. »Sem srečno poročena mati dveh navihanih šolarčkov, starih sedem in devet let,« s ponosom pove in pri tem doda, da se z možem trudita, da bi njuna otroka odrasla v poštena, pravična, odgovorna in spoštljiva posameznika.

Prav tako kot o družini tudi o svojem kraju govori s ponosom. »Gorenja Lepa vas – zelena oaza v objemu gozdov, čistega zraka in miru, na hribčku med Sevnico in Krškim,« me poduči. Tudi sicer ji narava veliko pomeni. Še posebej če se po njej sprehodi v družbi svojih najdražjih. Rada pa pogleda tudi onkraj svojega domačega okolja. »Lani se mi je uresničila velika želja, ko smo šli z družino prvič na potovanje z avtodomom po Sloveniji. Bilo je čudovito in nepozabno. Slovenija je prekrasna dežela, biser v Evropi, naši ljudje pa, kamor koli prideš, prijazni in odprti,« navdušeno pripoveduje. Pri odkrivanju Slovenije se ji utrne marsikatera zamisel, kako bi našo državo lahko izboljšali. »Na tem potovanju sem spoznala,« razlaga, »da je na področju uslug za avtodome v slovenskem turizmu še veliko rezerv in možnosti razvoja ter zaslužka domačinov.«

Nastopanje ji ni tuje
V stranki so njene talente dobro izkoristili, saj je vodila marsikatero prireditev in s pevskimi nastopi poživila prenekateri dogodek. Nastopanje ji nikakor ni tuje, saj je po izobrazbi akademska glasbenica in profesorica. Takoj po diplomi na Akademiji za glasbo v Ljubljani se je zaposlila v glasbeni šoli, kjer poučuje in opravlja tudi častno funkcijo predsednice sveta zavoda.
Preizkuša se tudi v ustvarjanju avtorske glasbe. »Glasba me spremlja, odkar vem zase, in ima to moč, da v človeku prebudi njegova najgloblja čutenja. Pregovor pravi, da so oči ogledalo duše, dodajam pa, da je glas tisti, ki posreduje njeno vsebino vsem, ki imajo zanjo odprto srce,« razmišlja. Če ne že po pomenljivih besedilih, pa si jo občinstvo zapomni tudi po izstopajočem slogu in živih barvah. »Barve vplivajo na počutje, meni dajejo dodatno pozitivno energijo in dopolnjujejo moj vedri značaj,« priznava Martina Prevejšek. Sicer pa je, razen pri športnih aktivnostih, v hlačah ne boste srečali. Vedno nosi krila ali obleke, saj se le tako počuti ženstveno in urejeno.

78 2 martina prevejsek
Pridobiva nova znanja
Martina Prevejšek je izredno vedoželjna. Ves čas se dodatno izobražuje, vključena je v številna cehovska združenja in organizacije. Opravljene ima štiri letnike biotehniškee fakultete, končala je podiplomski magistrski študij menedžmenta na Fakulteti za management v Kopru ter se izobraževala na politični akademiji dr. Jožeta Pučnika. »Vedno sem rada hodila v šolo, zanimalo me je veliko stvari, željna sem bila novih znanj, zato so mi različne smeri (biologija, glasba, menedžment, politika) dale širši pogled na življenje, naravo in družbo,« pripoveduje. Pri tem je prepričana, da človek lahko napreduje samo, če se nenehno izobražuje, dela na sebi, se duhovno razvija in osebnostno raste. »Veliko delam na tem,« prizna. Zaveda pa se tudi odgovornosti do svojih učencev. Svojo službo jemlje kot poslanstvo, s katerim lahko mladim pomaga pri razvoju potencialov, krepitvi pozitivne samopodobe, ljubezni do umetnosti in notranjega zadovoljstva ob glasbenem ustvarjanju. To pa so dobre popotnice za življenje.

78 3 martina prevejsek
Nekaj vedrega duha iz šolske učilnice ter zaupanja v sposobnosti in potenciale bi rada prenesla tudi v politiko. »Kljub različnemu mišljenju bi bilo tudi v politiki potrebne več pozitivne naravnanosti in upanja, da je dobre stvari mogoče uresničiti, če se trudiš in delaš pravično, pošteno, iskreno in s srcem. Da začnemo verjeti, da znamo in zmoremo, in da ta pozitivni pristop udejanjimo v dobro Slovenije in njenih državljanov,« našteva sogovornica. Stvari in področij, ki jih je treba spremeniti in urediti, je veliko, zato po njenem mnenju nikakor ne smemo brezbrižno zamahniti z roko, češ da nas politika ne zanima, saj je vsak dan našega življenja, naše delovanje, bivanje povezano s politiko. Upa pa, da bo o vseh pomembnih vprašanjih za Slovenijo imela možnost odločati po junijskih volitvah.

Zadnje novice

Sorodne vsebine